A tojás sárgájának elszíneződése semmi rosszat nem jelent, mindössze egy kémiai folyamat eredménye. A tojásfehérjében található kén és a sárgájában található vas reakcióba lépnek egymással, és vas-szulfidot képeznek a tojássárgája felületén. A reakciót általában a túlfőzés okozza, vagy a főzővíz magas vastartalma. A tojás elzöldülése, elszürkülése akkor is előfordulhat, ha rántottát készítünk.
Bár nem esztétikus a zöldes-szürkés főtt tojás és a ránotta sem, biztonsággal elfogyaszthatjuk. Túlfőtt tojás esetében ráadásul nem kell félnünk a kellemetlen szalmonellától sem, mely hányást és hasmenést okoz.
A tökéletesen elkészített főtt tojás titka az, hogy a szobahőmérsékletű tojást gyöngyöző, forrásban lévő vízben kell megfőzni. Ha biztosra akarsz menni, a vízhez tehetsz egy kis ecetet vagy citromlevet, esetleg sót: utóbbi a hámozást is megkönnyíti.
A főzési idő attól függően változik, milyen állagú tojást szeretnénk fogyasztani:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.