A retrográd Merkúr hatással van az alvásra? Ezért vagyunk olyan fáradtak tőle

Merkúr retrográd
Shutterstock/Prostock-studio -
fáradságérzet bolygóállások Merkúr
Ha mostanában úgy érzed, hogy szokatlanul fáradt vagy, nem vagy egyedül. A retrográd Merkúr rendszeresen visszatérő égi jelenség, amely jelentős hatással lehet az alvásodra és általános energiaszintedre.

A retrográd Merkúr a kommunikációs problémák, technikai malőrök és zűrzavarok mellett a testünkre is hatással van. A csillagászati események során a stressz és a szorongás fokozódhat, ami hozzájárulhat a fáradtság érzéséhez. De ahhoz, hogy igazán megértsük a retrográd Merkúr káoszát, először is érdemes megismernünk, hogyan is működik a Merkúr.

Merkúr retrográd
A retrográd Merkúr hatással van az alvásra? Ezért vagyunk olyan fáradtak tőle
Forrás: Shutterstock

Mi az a retrográd Merkúr és hogyan hat életünkre?

A Merkúr a kommunikáció, a technológia, az utazás és a mindennapi ügyek bolygója, valamint az Ikrek és Szűz csillagjegyek uralkodó bolygója. Amikor a Merkúr retrográd állapotban van, vagyis úgy tűnik, mintha visszafelé mozogna, akkor életünk ezen területein zűrzavart és problémákat érzékelhetünk. Az e-maileket nem küldi el a levelező rendszer, vagy a fontos szerződések csak megkésve érkeznek meg. A Merkúr hátráló mozgása során előfordulhat továbbá, hogy telefonok, számítógépek érthetetlen módon meghibásodnak, elmaradnak találkozók, sőt, váratlanul kapcsolatba léphetnek veled volt szerelmek vagy régi barátok is. 

Vagy például, ha megdicséred a legjobb barátodat, és ő megsértődik, akkor ebben az esetben is nagy valószínűséggel a Merkúr tehet róla, hogy félreértett téged. Ebből már láthatod, hogy miért olyan hírhedt ez a bolygóállás.

A retrográd Merkúr és az álmosság: miért érezzük magunkat kimerültnek?

Ha mostanában nehezen viseled a fáradtságot, tudd, hogy nem vagy egyedül – a Merkúr  is közrejátszhat az érzéseidben! A Merkúr retrográd időszakában az emberek gyakran tapasztalják, hogy nehezebben alszanak el, vagy hogy az alvás minősége romlik, ami fokozott álmossághoz vezethet a nap folyamán. Ezen kívül a szokásos napi rutinok és alvási szokások is megzavarodhatnak, ami hozzájárul a kimerültséghez.  A Merkúr zűrzavara stresszt és szorongást okozhat. 

Martin Seeley alvásszakértő szerint amikor a retrográd Merkúr megzavarja a másokkal való kapcsolatunkat, olyan szorongó környezetet teremt, amely megnehezíti az alvást.

A Merkúr retrográd időszaka nehezíti a relaxálást

A retrográd Merkúr okozta stressz nagy probléma lehet ebben az időszakban, és a túlzott agyalás szinte a legnagyobb ellensége az alvásnak. Seeley szerint: „Ha az elméd folyamatosan pörög, nehéz lehet megnyugtatni magad lefekvés előtt és valóban kikapcsolni, ami megnehezíti az elalvást. Ehelyett lehet, hogy forgolódsz az ágyban, ami frusztrációhoz vezet, és tovább rontja az alvási szokásaidat, létrehozva egy ördögi kört a rossz alvás és a fokozott szorongás között.” A retrográd Merkúr előhozhat megoldatlan múltbéli problémákat, amelyek az álmainkban is megnyilvánulhatnak. Ez pedig azt okozhatja, hogy az álmok és rémálmok intenzívebbek lesznek, így az alvás kevésbé lesz pihentető.

Hogyan aludjunk jobban retrográd Merkúr idején?

Ha te is így érzel, érdemes lehet külön figyelmet fordítanod a pihenésre és az alvásra. A lefekvési rutin, az elalvás fix időpontja felmérések szerint többet számít, mint az alvás mennyisége. Emellett próbálj meg relaxáló tevékenységeket beiktatni elalvás előtt, például a túlgondolás ellen hatásos lehet, ha naplót írsz. Továbbá kerüld lefekvés előtt a digitális eszközök használatát. 

Próbáld ki a 10-3-2-1-0 módszert

  • Seeley szerint érdemes 10 órával lefekvés előtt abbahagyni a koffeinfogyasztást, mivel a koffein ennyi idő alatt ürül ki a véráramból. (Ez a 10.) 
  • Várj három órát lefekvés előtt, ha nagyobb étkezést vagy alkoholfogyasztást követően mész aludni, és fejezd be a munkát és egyéb stimuláló tevékenységeket két órával a lefekvés előtt, hogy az elméd megnyugodjon és kikapcsolódjon. (Ez a 3 és 2.) 
  • Végül, egy órával lefekvés előtt kapcsold ki a képernyőket, hogy elkerüld a kék fény hatását a melatonin termelésére. (Ez a 1)

Szerencsére ez az időszak csak átmeneti, hiszen a Merkúr retrográd időszakának végén, amikor a bolygó visszatér normál pályájára, a helyzet is javulhat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.