A D-vitamint a szervezetünk a nap ultraibolya sugaraiból állítja elő, éppen ezért maga a Nap a D-vitamin elsődleges forrása. Ezt kiegészítendő különböző ételek fogyasztásával is vihetünk be bizonyos – ám igen csekély – mennyiséget. Ilyen például a lazac, a tonhal, a szardínia, a tojás, a különböző sajtok, a vargányagomba, a gabona és a natúr joghurt. Mivel a felsorolt ételek fogyasztásával igen kevés mennyiséget tudunk a szervezetünkbe juttatni, és a nyár beköszöntéig a napsütéses órák száma is alacsony, a szervezetünknek szüksége van a D-vitamin pótlására.
Ez történik a testünkkel, ha D-vitamin-hiányunk van
Sokkal gyakrabban izzadunk, legyengül az immunrendszerünk, aminek következtében betegesebbek vagyunk, állandó fáradtságérzés kínoz, stresszesebbek vagyunk, fokozódhat a csontritkulás, és a szexuális étvágyunk is alábbhagyhat. Hiánya továbbá növeli a vastagbél- és emlőrák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.
Mi a megoldás?
Érdemes egy laborvizsgálattal ellenőrizi szervezetünk D-vitamin-szintjét, és ha ez nem megfelelő, érdemes a D-vitamint tabletta formájában pótolni. A felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin-adag 1500-2000 nemzetközi egység (NE), amelyet táplálék és pirula formájában kell bevinnünk a szervezetünkbe. Iskolás korunk óta tudjuk, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért a túlzott bevitt mennyiség akár túladagoláshoz is vezethet. Ám sokszor érdemes az ajánlott mennyiségnél többet bejuttatni a szervezetbe, hiszen nem minden egység szívódik fel teljesen. Ezenkívül pedig töltsünk annyi időt a napon, amennyit csak tudunk, már az első, korai napsugarak is sokat segítenek. Továbbá fogyasszunk D-vitaminban gazdag ételeket is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.