hisztamin-intolerancia intolerancia hisztaminózis étrend hisztamin magazin étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bőrpír, kiütések, viszketés, orrfolyás, puffadás, hányás. Ezek olyan tünetek, amelyeket bármilyen betegség nyomán tapasztalhatunk, de ha rendszeresen ismétlődnek, akkor az is lehet, hogy hisztaminózissal állunk szemben.

A modern életnek megvannak a maga hátulütői. Például a mértéktelen szeméttermelés, a környezetszennyezés, de a különféle allergiák vagy intoleranciák is egyre több embert érintenek.
A lisztérzékenységről, laktózintoleranciáról már korábban írtunk is, most pedig egy kevésbé ismert jelenséget veszünk górcső alá: a hisztamin-intoleranciát.

A hisztaminózis egy olyan tünetegyüttes, amely akkor jelentkezik, ha a szervezetben túl sok hisztamin halmozódik fel.

A hisztamin felhalmozódását több dolog is okozhatja: különféle kórokozók, gyógyszerek, fizikai, illetve pszichés stressz, vagy bizonyos ételek és italok fogyasztása. Utóbbinál ráadásul két dolog is problémát jelenthet. Egyrészt ugyanis a szervezet is termelhet hisztamint adott élelmiszerek elfogyasztása után. Másrészt pedig maguk az ételek és italok is tartalmazhatják eleve ezt az anyagot. Ha pedig a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a felszabaduló vagy a szervezetbe jutó hisztamint, kellemetlen tünetek jelentkezhetnek – ez a hisztamin-intolerancia.
A hisztaminózis – a többi intoleranciával együtt és az ételallergiákkal ellentétben – nem vált ki immunreakciót, bár a tünetek nagyon hasonlóak.

Többek között a bőrpír, kiütések, viszketés is hisztaminózisra utalhat Forrás: Shutterstock

A hisztaminózis tünetei


A hisztamin-intolerancia mindenkinél más tüneteket produkálhat, illetve mindenkinél más mennyiség lehet az, ami kiváltja a kellemetlen reakciókat. Ennek ellenére elmondható, hogy nagyjából 75 mg hisztamin szájon át történő elfogyasztása már azoknál is gondot okozhat, akik korábban nem tapasztaltak hisztamin-intoleranciát.
A leggyakoribb tünetek:

  • különféle bőrtünetek (pirosodás, kiütések, foltok, ekcéma, viszketés)
  • légzési problémák (nehézlégzés, asztma)
  • torokproblémák (torokkaparás, torokviszketés, torokfájdalom, köhögés)
  • fejfájás, migrén
  • szédülés
  • orrfolyás, orrdugulás
  • emésztőrendszeri gondok (puffadás, hasfájás, hasi görcsök, híg széklet)
  • hányinger, hányás
  • fájdalmas menstruáció

Súlyos esetben akár anafilaxiás reakció is kialakulhat.

Mit tehetünk, ha hisztaminózisban szenvedünk


Akinél beigazolódik a hisztaminózis, annak mindenféleképpen kerülnie kell, hogy még pluszban hisztamint vigyen be a szervezetébe, például különféle élelmiszerekkel. Ezért ilyen esetben általában hisztaminszegény vagy hisztaminmentes étrendet ír elő az orvos az egyéni toleranciát figyelembe véve, illetve gyógyszeres kezelés is lehetséges.

Gyógyszeres kezelés is lehetséges, ha hisztaminózisban szenvedünk Forrás: Shutterstock

Tiltott élelmiszerek hisztamin-intoleranciában szenvedőknek


Az élelmiszerek tehát önmagukban is tartalmazhatnak hisztamint, így bizonyos ételek és italok tiltólistásak, mások viszont csak nem ajánlottak hisztaminózis esetén.

Kerülendő élelmiszerek a teljesség igénye nélkül:

  • pácolt, szárított, füstölt hús és húskészítmények (felvágottak, szalámik, kolbászok, krémek
  • savanyúságok (savanyú káposzta, uborka, paprika stb.)
  • érlelt sajtok (ementáli, camembert, parmezán)
  • füstölt halak, halkészítmények, rákok, kagylók, tengeri gerinctelenek
  • hüvelyesek (babfélék, szója, lencse)
  • gombafélék
  • paradicsom, spenót, hagymafélék
  • ananász, avokádó, banán, kivi, citrusfélék, eper
  • tojásfehérje
  • alkoholok
  • fekete tea, kakaós italok
  • búzacsíra, hajdina
  • szójatej

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.