A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói kiterjedt állatkísérletek, valamint embereket célzó vizsgálatok alapján azt állítják, hogy az ún. „örök vegyi anyagok", vagyis a PFAS-ok (perfluor-alkil anyagok) káros hatást fejtenek ki a májra.
A tanulmány szerzői a Hawaii Egyetem segítségével több mint 200 ezer Los Angeles-i és hawaii lakos vér- és szövetmintáihoz fértek hozzá. A populáción belül a kutatócsoport 50 olyan résztvevőt talált, akiknél májrák alakult ki. Egy közös tulajdonsággal mindannyian rendelkeztek: vérükben feltűnően magas PFAS-szintet mértek.
Egyelőre nem egyértelmű, hogyan rombolják a májat ezek a vegyületek. A kutatócsoport elmélete szerint valószínűleg megzavarják a normális májműködést, ami zsírfelhalmozódást okoz, ezáltal pedig ún. nem alkoholos zsírmáj alakul ki. További kutatásokra lesz azonban szükség annak meghatározása céljából, hogy pontosan hogyan fest ez a zavar és mikor következik be – írja az Origo.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.