A cukros ételekről leginkább a nyalóka, fánk, csoki, édességek, sütemények jutnak eszünkbe, de ez nem fedi le teljesen a képet. A mindennapi élelmiszerekben is egyre több cukrot használnak, legyen szó tésztaszószról, tejes italokról, gyümölcslevekről, konzervekről, műzlikről és sok más feldolgozott élelmiszerről.
Minimális odafigyeléssel, felkészültséggel és tudatossággal már jócskán lehet csökkenteni a cukorbevitelt, most pedig azt is eláruljuk, miért olyan fontos ez.
Több mint hatvanféle elnevezése van a cukornak az élelmiszerek összetevői között, így résen kell lenni, ha oda akarunk figyelni a bevitt mennyiségre. Ahogy már fent említettük, sok olyan élelmiszerben is található cukor (nem is kevés), amiről álmunkban sem gondoltuk volna.
Az alacsony tartalmú ételeknél gyakran használnak cukrot, hogy fokozzák a termékek ízét, még akkor is, ha alapvetően nem egy édes termékről van szó. Ilyenek a tésztaszósz, a majonézes salátaöntet, de a zsemle is.
Több kutatás szerint a cukor képes olyan elváltozásokat okozni az ember agyában, mint amilyen a kábítószerfüggőknél vagy az alkoholfüggőknél van. A sok cukorfogyasztás utáni fokozott sóvárgás a még több cukor után összefüggésbe hozható ezekkel a hatásokkal.
A cukorfogyasztás megemeli az inzulinszintet a szervezetben, a tudósok pedig úgy vélik, hogy az inzulin folyamatosan emelkedett szintje hozzájárulhat a rák kialakulásához. Ma már számos tanulmány létezik, amelyek kimutatták, hogy összefüggés van a túlzott cukorbevitel és a rákos megbetegedések között.
Mivel a cukor dopamin felszabadulását okozza az agy jutalomközpontjában, könnyen alakulhat ki függőség, így elveszítve a kontrollt a fogyasztása felett. A megnövekedett cukorfogyasztás pedig könnyen vezethet elhízáshoz.
A cukor megnöveli a vércukorszintet, az inzulinszintet, az elhízás kockázatát, ami pedig mind-mind a szívbetegségekhez vezet.
Persze csak átmenetileg. Mivel a cukor rövid időre javítja a hangulatot és az energiaszintet, ha a szervezetünk hozzászokott, fájdalmas lehet a hirtelen megvonás. A tünetek között ott van a cukor iránti sóvárgás, energiahiány, fejfájás, de akár depressziós tünetek is jelentkezhetnek.
Mindez nem hangzik jól, azonban nem kell azonnal elkezdeni vasvillával üldözni minden cukros élelmiszert, csupán oda kell figyelni a mértékre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.