Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint évente 48 millió ember betegszik meg élelmiszer-eredetű fertőzésektől, például szalmonellától, listeriától és E. colitól.
A Consumer Reports vizsgálata alapján a 2017 és 2022 közötti időszakban az alábbi élelmiszerek jelentették a legnagyobb kockázatot bakteriális fertőzések és élelmiszer-eredetű járványok szempontjából:
A leveles zöldségek és saláták a lista élén szerepelnek, mivel ezeket az ételeket többnyire nyersen fogyasztjuk, és a tisztítás sem jelent mindig teljes védelmet a kórokozókkal szemben. A hőkezelés lehet az egyetlen hatékony módszer a baktériumok ellen, ám a nyers saláták esetében ez nem alkalmazható.
A zöldségek és gyümölcsök szennyeződése több okra vezethető vissza. Egyrészt előfordulhat, hogy szennyezett vízzel öntözik a termőföldeket, másrészt a szarvasmarhatrágya alkalmazása során az állatok bélrendszerében található veszélyes E. coli törzsek is bekerülhetnek a talajba.
Az élelmiszer eredetű betegségek többsége általában néhány nap után megszűnik, azonban évente körülbelül 130 000 embert kórházban kell ápolni, és több mint 3000 ember veszti életét ezek miatt.
Ha kíváncsi vagy, hogyan veheted elejét a súlyos megbetegedésnek az ilyen ételek fogyasztása esetén, ne hagyd ki a Mindmegette cikkét!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.