Újabb súlyos betegség írható a vörös húsok számlájára

bárány marhahús sertéshús vörös hús 2-es típusú cukorbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss, több mint 200 ezer felnőtt nyomon követésével készült tanulmány kimutatta, hogy összefüggés lehet a vöröshúsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között.

Az orvostudomány álláspontja szerint az embereknek csökkenteniük kellene a vörös hús fogyasztását, mivel az összefüggésbe hozható egyes szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és rákkal. Egy új, a Harvardon végzett kutatás szerint bővült azoknak a betegségeknek a listája, amit a túl sok vöröshúsfogyasztás okozhat: úgy vélik - sok más egyéb életmódbeli rossz szokás mellett - a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat.

A felmérés 216 695 felnőtt étkezési szokásait követte nyomon évtizedeken keresztül, és azt vizsgálták, kinél, milyen egészségi probléma jelentkezett. Közülük 22 000 résztvevőnél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, és az étkezési naplóikból kiderült, hogy gyakran fogyasztottak vörös húst.

Összefüggést találtak a vöröshúsfogyasztás és a cukorbetegség kialakulása között Forrás: CC0

A Diabetes UK azt tanácsolja az embereknek, hogy naponta kevesebb mint 70 gramm vörös húst fogyasszanak, fehérjeforrásként soványabb alternatívákat, például csirkemellet vagy tonhalat javasolnak - írja az Unilad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.