A háztartásod legveszélyesebb tárgyai - Cseréld őket rendszeresen!

Forrás: Shutterstock -
veszélyes háztartás magazin tudatos élet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki szeret új, szép dolgokat beszerezni, mégis akadnak olyan használati tárgyak, amelyeket az emberek többsége túl sokáig használ, s ezzel akarva-akaratlanul is veszélybe sodorja magát és a vele egy háztartásban élőket. Mutatjuk is, mire érdemes figyelni!

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, mikor érdemes lecserélni a bugyinkat, a fogkefénket, a szempillaspirálunkat és miért. A veszélyesen hosszan használt tárgyak listája azonban itt nem ér véget. Ezúttal

a konyhában mutatunk három olyan dolgot, amelyeket valószínűleg a legtöbben túl sokáig használnak.


Mosogatószivacs


A mosogatószivacs a kórokozók vidámparkja. Gondoljunk csak bele, hogy naponta hányszor maszatolunk vele ételmaradékot. Egy kis hús, egy kis felvágott, némi kéksajt, penészes befőtt vagy zsírréteg a gulyáslevesről. Nem csoda hát, hogy a mosogatószivacs

akár elnyerhetné „a háztartás egyik legpiszkosabb lakója" címet is.

Forrás: Shutterstock

A nedves, meleg, üreges szerkezetű szivacsban olyan baktériumok tenyészhetnek, mint a hasmenéses gyomorbajért felelős szalmonella vagy a hasonló kellemetlenségeket okozó E. ecoli.
A mosogatószivacsot ezért nem elég kimosni vagy „fertőtleníteni", a legjobb döntés, ha hetente újra cseréljük.

Teflonserpenyő


Minden konyhában szükség van serpenyőre, hiszen különben miben sütjük meg a reggelihez a rántottát, az ebédhez meg a kedvenc húsunkat. Ha pedig serpenyő, akkor a legtöbbünknek a teflonbevonattal rendelkező darabok ugranak be, ezekben ugyanis sokkal egyszerűbb elkészíteni a fogásokat, mint a többi típusban. A teflon ugyanis nem ragad, nem tapad és csekély mennyiségű zsiradékra van csak szükség, ha ebben főzőcskézünk. A teflonnal azonban jobb elővigyázatosan bánni, mert a

remek tulajdonságai mellett, komoly egészségkárosító hatása is lehet, ha nem megfelelően vagy túl sokáig használjuk.

Forrás: Shutterstock

Így, ha a teflonbevonatú edényen akár a legkisebb karcolás vagy kopás jeleit fedezzük fel, azonnal váljunk meg tőle, mert a használatával csak ártunk magunknak. De akkor is érdemes lecserélni 2-3 évente, ha látszólag nem sérült meg a bevonata.

Vágódeszka


A vágódeszka szintén minden háztartás elengedhetetlen kelléke. Zöldségeket és gyümölcsöket szeletelünk, kenyeret vágunk és húst trancsírozunk rajta. Remélem, azt senkinek nem kell elmondani, hogy

azon a deszkán, amin csirkecombot filéztünk soha, de soha ne vágjunk almát.

Forrás: Shutterstock

Meg úgy általánosságban semmit! Legyen külön húsos, zöldséges és gyümölcsös deszkánk, amelyeket nem keverünk össze. Hogy miért? Mert a nyers hús különféle kórokozókat juttathat a deszkára, amelyeket nem biztos, hogy el tud pusztítani egy egyszerű mosogatás a vágás okozta mélyedésekből, így jobb résen lenni, és nem kockáztatni. Ugyanezért érdemes a vágódeszkákat 2-3 évente lecserélni, ugyanis ekkorra már olyan mértékű lehet a vágódeszka sérülése, hogy a megfelelő tisztítás már nem kivitelezhető, ezért a szalmonella, E.coli és a lisztéria is könnyen tenyészni kezd rajta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.