Az eper története
Valószínűleg évezredek óta fogyasztanak epret az emberek, de a termesztése hivatalosan a 14. században kezdődött Európában. Franciaországban ültették először át az epret a kertbe, majd a 17. században az európai telepesek felfedezték, és Európába többi részére szállították. Bár ez a fajta eper tartós és ízletes volt, nem vált népszerűvé egészen a 18. század végéig.
Ugyanebben az időben egy francia kém felfedezte a chilei epret és 1714-ben elhozta Franciaországba. Ez a fajta nagyobb mérettel büszkélkedett, mint az előző eprek, de nem volt olyan ellenálló, és nehezen termeszthető volt az enyhe tengerparti klímától távol.
Amikor a francia termesztők keresztezték a virginiai epret a chilei eperrel, megtörtént a csoda. A kapott eper nagyon ínycsiklandó lett, jelentős méretű volt, és valóságos túlélő is egyben. Ez az eper népszerű maradt egészen 1909-ig, amikor Massachusetts-ben E.C. Howard felfedezett egy olyan változatot, amit "Howard 17"-nek nevezett el. Ennek az epernek rezisztenciája volt a levélfoltossággal és más betegségekkel szemben, és végül felváltotta a virginiai-chilei keresztezést.
Az eper finom gyümölcs, amely számos egészségügyi előnyt nyújt. Íme 5+1 szórakoztató tény erről a ízletes gyümölcsről:
1. Az első gyümölcs a legédesebb
Az eprek az elsők között érnek meg a tavasszal. A betakarítási szezonjuk viszonylag rövid, mindössze mintegy három hét, ezért fontos, hogy korán és gyorsan szüreteljék.
2. Az eprek rózsafélék?
Biológiai szempontból az eper a Rosaceae családba tartozik, amelynek a Rosoideae alcsaládja is része, melybe a rózsák is beletartoznak. Azok a növények, amelyek a Rosoideae alcsaládba tartoznak, legalább két nem összekapcsolt porzót tartalmaznak. Ez a jellegzetesség a rózsák és az eper közös tulajdonsága.
3. Az eper sokféle színben előfordulhat
A piros mellett az eper lehet fehér, rózsaszínű, sárga és arany színű. Ezeket a változatokat a vad eprek keresztezésével és a különböző színű növények magjainak megmentésével hozzák létre.
4. Az eper több C-vitamint tartalmazhat, mint a narancs
Lehet, hogy azt gondolnád, hogy az narancsnak van a legmagasabb C-vitamin tartalma a gyümölcsök közül, de az eper valójában többet tartalmaz. Egy nagy, édes piros eperben 10,5 mg C-vitamin található, míg egy narancsban 70 mg.
5. Az eper fóbia Fragaria Phobia néven ismert
Igen, vannak emberek, akik rettegnek az eprektől. Ez a szó az eperhez tartozó Fragaria nemzetségből és a phobia szóból ered, ami a félelmet jelenti.
+1. Az ókori rómaiak azt hitték, hogy az eper segít meggyógyítani a betegeket
Az emberek rajonganak az eperért, mert édes, lédús, és rendkívül tápláló. Lehet, hogy nem tudtad, hogy évszázados termesztési folyamatok eredményeként alakult ki a mai szeretett gyümölcsünk. Legyen szó csokoládéba mártott eperről vagy egy ízletes gyümölcstálról, jobban kellene értékelnünk a mögötte rejlő történelmet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.