A krumplipüré a köretek királya: íme, a változat, amit vegánok is fogyaszthatnak

ebéd köret krumplipüré vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A krumplipüré az a köret, amivel sosem foghatunk mellé. A felnőttek és a gyerekek egyaránt szeretik, gyorsan elkészül, ráadásul olyan változatban is megcsinálhatod, hogy a vegánoknak se kelljen kihagyniuk!

Ugyan a krumplit a diétázók előszeretettel mellőzik, a szervezetünk számára fontos tápanyagokat tartalmaz. A keményítőtartalma ismert, de emellett még C-vitamint, B-vitamint, káliumot és vasat is tartalmaz. Arra azonban figyelnünk kell, hogyan készítjük el, ugyanis ha felkockázva főzzük meg, sok ásványi anyagot elveszítünk, ezért javasolt egészben főzni akkor is, ha pürét készítünk - írja a Mindmegette.

A krumplipüré akkor is finom, ha nincs benne tejtermék Forrás: Shutterstock

A krumplipüré nemcsak a vasárnapi ebédek sztárja, bármelyik hétköznapon is bevethető. Nem csak a szaftos ételek kiváló kiegészítője, ráadásul nagyon kreatívan fűszerezhető, attól függően, mi mellé tálaljuk. Lehet kellemesen selymes állagú, darabosabb, karakteres ízvilágú vagy éppen semlegesebb. A varriációinak csak a képzeletünk szab határt! Ezt a köretet ráadásul akkor is tálalhatjuk, ha vegán vendéget várunk. Íme, így készítsük el a krumplipürét, ha olcsón finomat akarunk főzni!

Hozzávalók:

  • ½ kg burgonya
  • 0,6 dl zöldségalaplé
  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. tengeri só
  • csipet frissen őrölt fekete bors
  • friss metélőhagyma

Elkészítés:

  1. A krumplit alapos mosás után héjastól kezdjük el főzni, a sót akkor adjuk hozzá, amikor felforrt a víz. Ne lobogó vízben, hanem lassan párolva főzzük még 20-30 percig fajtától függően. Amikor megpuhult, a főzővízből rakjunk félre 2,5 decit.
  2. A burgonyát ezután lecsepegtetjük, majd az edényben hagyjuk hűlni, hogy a felesleges nedvesség távozzon, majd félretesszük és lefedjük.
  3. Eközben a fokhagymát olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk az alaplevet és összeforraljuk.
  4. A levet ráöntjük a krumplira, fűszerezzük, majd villával vagy burgonyanyomóval összetörjük. Ha túl száraznak ítéljük meg, adhatunk hozzá a félretett főzővízből.
  5. Metélőhagymával a tetején tálaljuk.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.