Az összetett szénhidrátok nem emelik meg a vér cukorszintjét, lassabban kerülnek feldolgozásra a szervezetben, és az utánuk jelentkező teltségérzet is tovább tart.
1. Csicseriborsó
Egy csésze a minimálisan ajánlott napi rostbevitel egyharmadát fedezi. Emellett pedig igen gazdag kalcium- és foszfátforrás, melyek nagy szerepet játszanak a csontok egészségében.
1 pohár főtt vagy konzerv csicseriborsó: 270 kalória, 4 g telítetlen zsír, 45 g szénhidrát, 8 g cukor, 11 mg nátrium, 13 g rost, 15 g fehérje.
2. Zabpehely
Rostban, vitaminokban és tápanyagokban igen gazdag, csökkenti a „rosszfajta" koleszterint, nem mellesleg pedig az egyik legkiválóbb reggeli.
1/2 csésze száraz zabpehely: 150 kalória, 3 g telítetlen zsír, 27 g szénhidrát, 1 g cukor, 4 g rost, 5 g fehérje.
3. Édesburgonya
A benne lévő cukor a szervezetben lassan szabadul fel, így nem kell „cukorsokktól" tartanod. Emellett azonban olyan tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, melyek csökkentik a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
1 kis édesburgonya: 112 kalória, 0 g zsír, 26 g szénhidrát, 5 g cukor, 72 mg nátrium, 4 g rost, 2 g fehérje.
4. Teljes kiőrlésű kenyér
Az egészséges és diétás étrendben sem kell nélkülöznöd a szendvicset. Amire azonban mindenképp érdemes figyelned, hogy valóban 100 százalékos teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret válassz. Tápláló feltétekkel csökkentheted a 2-es típusú cukorbetegség, stroke és szívbetegség kialakulásának kockázatát.
1 szelet teljes kiőrlésű kenyér: 81 kalória, 1 g telítetlen zsír, 14 g szénhidrát, 1 g cukor, 146 mg nátrium, 2 g rost, 4 g fehérje.
5. Barna rizs
A fehér rizzsel ellentétben, jóval több rostot, fehérjét és tápanyagot tartalmaz. Segít a jóllakottság érzésének elérésében, és támogatja a szervezet megfelelő működését olyan tápanyagokkal, mint a vas, a cink, a szelén és a B-vitamin.
1/4 csésze száraz barna rizs: 150 kalória, 1,5 g telítetlen zsír, 32 g szénhidrát, 0 g cukor, 0 mg nátrium, 2 g rost, 3 g fehérje.
6. Lencse
Ez a tökéletes és egészséges szénhidrátforrás kiváló köretként és főételként is. Olcsó és rostban igen gazdag, így könnyű és mindenképp érdemes beépíteni a heti menübe.
1 pohár főtt lencse: 230 kalória, 1 g zsír, 40 g szénhidrát, 4 g cukor, 4 mg nátrium, 16 g rost, 18 g fehérje.
7. Zöldborsó
Rostanyagban és A-, C-, valamint K-vitaminban gazdag, továbbá kiváló folsavforrás.
100 grammban: 81 kalória, 0 g zsír, 14 g szénhidrát, 6 g cukor, 5 mg nátrium, 6 g rost, 5 g fehérje.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.