Grillezz úgy, mint a profik: a tökéletes BBQ titka a megfelelő készülék

Family,Making,Barbecue,In,Dinner,Party,Camping,At,Night
Shutterstock/Copyright (c) 2019 Peera_stockfoto/Shutterstock. No use without permission. - Peera_stockfoto
BBQ grillezés kerti sütögetés
Kerti party, hétvégi családi grillezés? A barbeque egyik legfontosabb eleme a megfelelő készülék. Mutatjuk, mikor melyiket érdemes használni, ha profikat megszégyenítő eredményt szeretnél kapni.

A grillezés egy életérzés, de ami ennél is jobb benne, hogy igazi családi program. Anya elkészíti a köretet, előkészíti, bepácolja a húst, apa pedig megsüti. Közben a gyerekek vidáman rohangálnak a kertben, mindenki boldog. Ám, hogy min vagy miben készül az étel, egyáltalán nem mindegy. Mutatjuk, mikor milyen készülékre, eszközökre van szükséged ahhoz, hogy a végeredmény olyan legyen, mintha profi BBQ-séf készítette volna. 

Grillezés, barbecue, BBQ, család
A grillezés igazi családi program
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 Monkey Business Images/Shutterstock

A grillkészülékek elvárt alaptulajdonságai

Rengetegféle van, ám a legjobbaknak bizonyos szempontoknak meg kell felelniük ahhoz, hogy a kerti sütögetés valóban öröm legyen. 

A jó készülék elvárható legalapvetőbb tulajdonságai:

  • vannak kerekei, így könnyen mozgatható
  • a fogantyúi hőállóak, nem forrósodnak fel sütés közben
  • beépített hőmérővel rendelkezik
  • rácsai állítható magasságúak

Ha pakolófelülettel is rendelkezik, a mérete pedig megfelel a család nagyságának, akkor már tényleg minden adott a kényelmes grillezéshez.

Faszenes grill, az igazi BBQ szerelmeseinek

Hordó alakú faszenes grill fekete, ár: 29990 Ft
Forrás: OBI

Direkt és indirekt sütésre is alkalmas, kapható kisebb és nagyobb méretben is a hordozható kerti gömbgrilltől a szabadtéri konyhai változatig. A legnépszerűbb gömb alakún kívül létezik láda formájú, oszlop, fémből készült és kerámia verzió is. Bármilyen hőfokon, sokoldalúan használható a hobbigrillezők legkedveltebb eszközfajtája, már csak a BBQ-ra jellemző faszenes-füstös ízű ételek miatt is.

Lengőgrill, a látványos óriás

Landmann Grillchef Lengőgrill, 50 cm átmérő, ár: 26968 Ft
Forrás: emag

Biztos te is láttál már hatalmas állványra láncokkal akasztott nagyméretű grillrácsot, amely a szabad tűz felett lóg. A látványos eszköz hátránya, hogy nincs fedele, sem alja, így csak direkt sütésre alkalmazható, így sokoldalúságról a lengőgrill esetében nem beszélhetünk. Inkább való rendezvényekre, baráti összejövetelekre, mint családi sütögetésre. 

Gázgrill a gyors és hamumentes

KINGSTONE CLIFF 655-2 - GÁZGRILL, ár: 319990 Ft
Forrás: bauhaus

A faszenes készülékkel szemben, melynél eltart egy ideig a begyújtás és a parázsra is várni kell, a gázgrill használatakor nincs szükség sok előkészületre, csupán egy PB-gázpalackra, egy gyors bekapcsolásra, és már kezdhetjük is a sütést. Előnye, hogy pontosabb hőfokszabályozást tesz lehetővé, mint a faszenes verzió és kevesebb füst, hamu pedig egyáltalán nem keletezik. Hátránya, hogy a füstös ízt el kell felejteni a gázgrill használatakor, tehát akinek az fontos, annak nem való. 

Szmóker, a fekete öves BBQ-rajongók eszköze

Szmóker, ár: 219.990 Ft
Forrás: grilltarsasag

Szép nagy készülék a szmóker, és némi tapasztalatot is követel a használata. Nem olcsó, így valóban azoknak való, akik rendszeresen grilleznek otthon, és az átlagnál jóval nagyobb tudással rendelkeznek BBQ területén. A szmóker nagyobb húsok lassú sütésére, grillezésére, de füstölésére is kiváló választás. Viszonylag alacsony hőfokon, 100-130 fok közötti hőmérsékleten dolgozik, és hacsak nem hatalmas a család, inkább nagyobb bulikra jó választás

Pellett grill, az amerikai kerti sütő

Z Grills ZPG-450B Pellet Grill, ár: 242999 Ft
Forrás: euronics

A hazánkban még nem igazán elterjedt, viszonylag drága amerikai típusú pellet grillek olyan szabadtéri sütők, amelyek egyesítik a füstölők, a faszenes és a gáz grillsütők, a kemencék és a hagyományos konyhai sütők tulajdonságait. A használatukhoz természetes fából készült pelletre van szükség, az eszköz direkt és indirekt sütésre is alkalmas. A hőfokbeállítás pontossága az elektromos konyhai sütőjéhez hasonló, ám a benne készült ételek íze olyan, mintha faszénen sültek volna. Nagyobb darab húsok sütésére és füstölésre is kiváló eszköz, ám, aki csak alkalmanként sütöget otthon, annak a szmókerhez hasonlóan, felesleges beruházás. 

Ha kedvet kaptál grillezni, akár apák napjára is meglepheted a párodat egy családi vagy baráti BBQ-partyra alkalmas eszközzel. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.