A boldogság virága, az oxalis: ezért van a te otthonodban is helye

Flower,Oxalis,Triangularis,.purple,Shamrock.,Background,Of,Fresh,Leaves.
Shutterstock/Copyright (c) 2020 Vita Monart/Shutterstock. No use without permission. - Vita Monart
otthon virág növényeink
Már a neve is olyan fenségesen hangzik, amíg magyarra nem fordítjuk, bár a szépségéből és az üzenetéből valójában még a háromszöglevelű madársóska elnevezés sem képes elvenni. Az oxalis, a boldogság virága Brazíliából származik, és minden otthon kötelező elemének kellene lennie.

Brazília virága a boldogság üzenetét hordozza magában. Az oxalis triangularis szó szerinti fordításban lila lóhere lenne, de Magyarországon háromszöglevelű sóskaként ismerjük. Ám ne hagyd, hogy ez elvegye a kedved, gondolj bele, a díszcsalán csodálatos megjelenése is fordítottan arányos puritán elnevezésével  — és hány ilyen virágunk van még —, nos, az oxalis sem úgy néz ki, mint a közönséges sóska, de még csak úgy sem, mint az amúgy egészen csinos lóhere. 

Oxalis,háromszöglevelű madársóska, boldogság üzenete
Az oxalis triangularis, magyar nevén háromszöglevelű madársóska boldogságot visz az otthonokba
Forrás: Shutterstock

A boldogság növényének származása és jellemzői

A Brazíliából származó hagymás növényt elsősorban szobanövényként nevelik, és őshazájában a boldogság virágaként emlegetik és úgy tartják, pozitív energiákat visz az otthonodba, a gondozása pedig szerencsét hoz. A magyar nevén háromszöglevelű madársóska pillangókra emlékeztető levelei nappal nyújtóznak, éjjel a szár felé hajolnak. Amilyen szép, olyan megbocsájtó: ha valamiért elhanyagolnád, teljesen hervadt állapotból is képes újjáéledni, ha kap egy kis vizet. 

 

Hova és mibe ültesd?
 

Azt a háromszöglevelű madársóskára nem lehet ráfogni, hogy különösebben válogatós lenne. Bel- és kültéren is termeszthető, azonban télre be kell vinni a lakásba, mert a fagyokat nem viseli jól. Nincs szüksége közvetlen napfényre, sőt, ha el akarod kerülni, hogy megégjenek a levelei, óvd a sugaraktól, de ültesd világos helyre. A levelei a virágaihoz hasonlóan nappal kinyílnak, követik a fényt, estére bezárulnak. Bár nem túl fényigényes növény, ha azt tapasztalod, hogy nem nyílnak ki a levelei, tedd át olyan helyre, ahol több — nem közvetlen — napfény éri. Nincs komolyabb talajigénye, az általános virágföld épp megfelel neki, de időnként érdemes némi komposztot vagy szerves trágyát juttatni a földjébe. Bár csupán 25 centiméter magasra nő, törekszik rá, hogy megtöltse a virágládát, amibe eredetileg elültetted, ezért néhány évente érdemes a hagymákat szétosztani és külön-külön cserépbe átültetni. Ahogy az első ültetésnél, ekkor is elég neki az általános virágföld.
 

Az oxalis vízigénye
 

A háromszöglevelű madársóska a hidegebb hónapokban kevesebb vizet igényel, tavasztól őszig azonban a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan az öntözését is fokozni kell.  Ha beköszönt az ősz, a locsolását be kell szüntetni, és télig víz nélkül kell hagyni. El fog hervadni, de ettől ne ijedj meg, ahogy beköszönt a tavasz, új erőre kap. A locsolásmentes időszakban, pormentesítés céljából a leveleit időnként lepermetezheted egy kevés vízzel.

Calincing,Butterfly,Flower,,Red,Calincing,,Purple,Calincing,Or,Butterfly,Flower
A háromszöglevelű madársóska nyáron ontja magából a virágokat
Forrás: Shutterstock

Vigyázz, a háromszöglevelű madársóska mérgező növény!


A boldogságot hozó oxalis virágai általában fehérek, lila és rózsaszín beütéssel. Kis csokrokban, több héten keresztül nyílnak, a növény nyáron adja a legtöbb virágot. Ám arra figyelj oda, hogy ez a madársósa fajta nem ehető, sőt! Minden porcikájában mérgező növény, ami addig hoz a házra boldogságot, amíg meg nem eszi a kis kedvenced. Tehát, házi állatokra veszélyes, ahogy emberre is. Egy kis kóstolás még nem okoz nagy bajt, de nagy mennyiségben veszélyes a fogyasztása. Ez utóbbit maga a növény akadályozza meg azzal, hogy borzalmasan rossz íze miatt nincs az a kutya, macska vagy ember, aki meg akarná enni. 
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.