Önjutalmazás: így engedd meg magadnak

Shutterstock/Alliance Images -
énidő boldogság egészséges önszeretet tippek
Hogyan kezdjünk neki saját magunk elismerésének? 10 tipp, amivel hatékony lesz az önjutalmazás.

Egy fáradt nap után hazaérve neked is jólesne egy kis figyelem és törődés, de mi van akkor, ha például egyedül élsz, vagy ha ezt a környezetedben élőktől nem feltétlen kapod meg? Akkor eljött az önjutalmazás ideje, mutatjuk, hogyan kezdj neki! Az élet bizony sokszor kemény, ezért te is megérdemled, hogy időnként megjutalmazd magad. 

önjutalmazás
Az önjutalmazás lényege a kis dolgokban rejlik: már egy pár perces meditáció is segít, hogy feltöltődj és kikapcsolódj. Forrás: Shutterstock/fizkes

Mi is az az önjutalmazás?

Az önjutalmazás, önszeretet magában foglalja mindazokat az apró szokásokat, amelyeket önmagadért, a saját jól létedért teszel meg. Apró érzelmi és fizikai jutalmak, amelyeket önmagunkért teszünk, mert megérdemeljük. Kis jutalmakkal kedveskedsz magadnak, amelyek segítenek motiváltnak és pozitívnak maradni. Az önjutalmazás számtalan formában megnyilvánulhat: egy forró fürdő, egy finom sütemény, egy jó könyv vagy akár egy kis vásárlás. A lényeg az, hogy az önmagunk számára biztosított kis apróságok is nagy hatással lehetnek a mindennapjaink minőségére és a boldogságérzetünkre. Az önjutalmazás fontos eszköz a stressz kezelésére és az önkényeztetésre. Legyél tehát figyelmes magaddal szemben, és ne felejtsd el időnként megajándékozni önmagadat az élet apró örömeivel!

De hogyan tudjuk megjutalmazni önmagunkat a legjobban? Itt van néhány tipp, hogy hogyan kezdj neki:

- Különbözőek vagyunk, mindannyiunknak mások az igényei. Gondolkodj el azon, hogy mi az, ami téged valóban feltölt és boldoggá tesz. Ha ezeket tudatosítod, máris könnyebb egy konkrét cselekvést rendelned hozzá. Írj egy listát olyan dolgokról, amit szívesen csinálsz és szeretsz. Kísérletezz és próbálj ki több dolgot is, hogy megtaláld, önmagad számára mi a legmegfelelőbb jutalom. Önmagadtól.

- Nem kell rögtön nagy dolgokban gondolkodni. Egy kellemes séta a levegőn, néhány csendes perc otthon vagy egy finom nyugtató tea a nap végén is már megelégedettséggel tölthet el. Az önjutalmazás lehetőségei szinte végtelenek. Ne félj kísérletezni, hogy megtaláld, mi az, ami valóban feldobja a napod és hangulatod.

- Bármikor teret adhatsz az önjutalmazásodnak, de tény, hogy akkor adja a legnagyobb megnyugvást, amikor úgy érzed, hogy a leginkább szükséged van rá. Fontos, hogy ne ess át a ló túloldalára, mert ha túl gyakran jutalmazod magad, egy idő után már nem fog annyi elégedettséget nyújtani. Itt fontos megemlíteni, hogy az önjutalmazásnak is lehet rendszerépítő ereje. Szánj magadra heti, vagy havi rendszerességgel egy kis én időt, amikor tudatosan jutalmazod magad.

10 tipp, amivel akár már ma is megjutalmazhatod magad:

  • Engedj meg magadnak egy hosszú, meleg fürdőt egy kellemes illatú habfürdővel vagy fürdősóval.
  • Szánj időt egy jó könyvre, amit már régóta szeretnél elolvasni, és hagyd, hogy teljesen elmerülj benne.
  • Menj el egy szép helyre, például egy parkba vagy erdőbe, és sétálj egyet a friss levegőn.
  • Menj el egy jógaórára, vagy fuss egyet a környékeden, hiszen a mozgás feltölt, kikapcsol, erősíti a testet és a szellemet egyaránt.
  • Nézz meg egy jó filmet vagy tölts el egy estét a kedvenc sorozatoddal.
  • Próbálj ki pár perces meditációt vagy relaxációs gyakorlatokat, hogy feltöltődj és kikapcsolódj.
  • A kreatív tevékenységek, mint például a festés, rajzolás is egy remek önjutalmazó tevékenység, ha örömöd leled benne.
  • Tölts időt azokkal, akikkel jól érzed magad, találkozz a barátaiddal és beszélgessetek arról, mi történik veletek éppen az életetekben.
  • Készítsd el otthon az egyik kedvenc desszertedet, vagy foglalj asztalt egy olyan étterembe, ahová már régóta vágysz.
  • Foglalj időpontot egy kényeztető masszázsra, vagy egy szépészeti kezelésre a kozmetikusodhoz.
     

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.