Jó szülő vagy? 7 jele annak, hogy igen, még akkor is, ha nem vagy biztos benne

Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A -
gyereknevelés anyaság szülőség család
Ha ezeket a jeleket te is megtapasztalod, akkor megnyugodhatsz, hogy helyes úton jársz. Jó szülő az, aki feltétel nélküli szeretetet és biztonságot nyújt gyermekének.

Belátjuk, hogy nem könnyű helytállni a szülővé válás és gyereknevelés szövevényes útvesztőjén. Számtalanszor tehetjük fel magunknak a kérdést, vajon én jó szülő vagyok? Marcangolhat a bűntudat, ha úgy érezzük, hogy valamit elrontottunk, vagy nem jól csináltunk. Senki sem tökéletes, a szülőség egy véget nem érő tanulás és tapasztalás. Ne felejtsük el, hogy mindenki követ el hibákat, az a fontos, alkalmazkodjunk a folyamatosan változó körülményekhez és teremtsünk otthon egy szeretetteljes környezetet, amelyben a gyerek biztonságban érezheti magát. De lássuk, mi az a 7 árulkodó jel, ami arra utal, hogy jó szülő vagy.

jó szülő
A jó szülő segíti gyerekét abban, hogy boldog emberré válljon. Forrás: Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

1. A jó szülő gyereke megosztja vele a problémáit

Nagyszerű érzés, amikor a "Mi volt ma a suliban?" kérdésre nem csak egy "Semmi." válasz érkezik. Amikor lányod, vagy fiad örömmel mesél neked  a napjáról, sikereiről, eredményeiről. De sokkal fontosabb, hogy a problémáikról is tudjanak beszélni veled. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy semmi rossz nincs abban, ha valaki hibázik. Természetes, hogy szeretné elmondani valakinek a problémáit és jó, ha erre ott a család, a szülei, akikben megbízhat, akik támogatják és meghallgatják. 

2. Tiszteletben tartod a magán terét

Sok szülő úgy gondolja, hogy a gyerekeknek kopogniuk kell, mielőtt belépnek a szobába. De vajon te szülőként betartod ezt a szabályt mielőtt belépsz a gyerekszobába? A családban a szabályoknak mindenkinek egyformának kell lennie. Tartsd tiszteletben a gyerekeid személyes terét, és ők is ugyanezt fogják tenni veled szemben.

3. Nem az a legfontosabb számodra, hogy jó jegyeket hozzon haza a suliból

Nem minden gyerek születik Einsteinnek és bizony még a szorgalmas tanulóknak is becsúszhat egy-egy rosszabb osztályzat. Fontos, hogy a gyereked tisztában legyen vele, hogy nem kell félnie attól, hogy ezt elmondja neked. 

A jó szülők el tudják magyarázni a gyermekeiknek, hogy fontos, hogy jók legyenek az iskolában, de a tudás az, ami igazán számít, nem a jegyek.

4. Nem kritizálod őt

A gyereknevelés egyik alapja, hogy a  jó szülők nem kritizálják a gyerekeiket, és nem nevezik őket hülyének, kövérnek vagy lustának. Még ha ezeket a szavakat most erősnek is gondolod, sajnos sok gyerek kapja meg őket otthon a szüleitől. Ezek és az ehhez hasonló szavak pedig hosszú időre, sőt talán örökre elbizonytalanítják a gyerekeket és komoly lelki sérüléseket okoznak. Ha valami problémád van a gyerekeddel, válogasd meg gondosan a szavakat és úgy mond el, ha valamiben csalódtál, hogy közben nem sértegeted őt. 

5. Beismered, ha hibáztál és képes vagy bocsánatot kérsz érte

Mindenki követ el hibákat: gyerekek és felnőttek egyaránt. A legtöbb szülő azonban elfelejti, hogy nemcsak megtanítaniuk kell a gyermekeiket bocsánatot kérni, hanem meg is kell mutatniuk nekik, hogyan kell ezt tenniük. 

Ha rájöttél, hogy túlreagáltad a dolgot, pedig nem kellett volna, ne szégyellj bocsánatot kérni a gyerekedtől. 

6. Nem kényszeríted rá a saját akaratodat

A gyerekeknek azt kell csinálniuk, amit ők szeretnek, nem pedig azt, amit te szeretsz. Nagyszerű, ha egy apa imádja a focit és a fia is hasonlóan szereti. De az is lehet, hogy a gyereked a foci helyett inkább a táncot szereti. 

Tanuld meg észrevenni a gyerekeid tehetségét, és ne erőltesd rájuk a saját álmaidat.

 A jó szülők bátorítják a gyerekeket a fejlődésre, és segítik őket abban, hogy boldog emberekké váljanak, akik azt csinálhatják, amit valóban szeretnek.

7. Bízol a gyereked szavában

Gyakran előfordul, hogy anya vagy apa bemegy az iskolába, ahol a tanár közli vele, hogy a gyereke rosszul viselkedett. A dühös szülő meg sem próbál részleteket megtudni a helyzetről, hazajön, és botrányt csinál, leszidja gyerekét. Jobb, ha mindezek előtt megkérdezed a gyerekedet arról, hogy mondja el, ő hogyan látta a helyzetet. Lehet, hogy egyáltalán nem a gyereke hibája volt a fennálló probléma, és valójában a te segítségedre van szüksége a helyzet kezeléséhez. Ha képes vagy ezeket a szituációkat így kezelni és bízni gyereked szavában, az azt jelzi, hogy számodra kiemelten fontos a jó szülő gyerek kapcsolat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.