Oktató alkalmazás gyerekeknek: 7 hasznos app, amivel játszva tanulhatnak

Shutterstock/Jayakri -
gyereknevelés Digitális Tudatosság tudatos élet
A tudatos eszközhasználat a felnőttek felelőssége, és erre akkor is figyelni kell, amikor valamilyen oknál fogva beszorul a család a lakásba. Mutatunk hét alkalmazást, hogy a kütyüzéssel töltött idő is hasznos legyen.

A vakáció alatt előfordulhat, hogy nem mindig tudunk élményprogramokat szervezni a gyerekeknek. A nyári szünet hosszú lehet, vagy a kánikula, vagy pont, hogy a viharos időjárás miatt nem tudjuk szabadtéren tölteni az időt a játszótéren, vagy a strandon, ilyenkor jól jöhet pár oktató alkalmazás,  hasznos app kifejezetten gyerekeknek. Ha mindenképp a gyerek kezébe kell adni az okos telefont, tabletet, laptopot, akkor próbáljunk oktató jellegű alkalmazásokat használni. De mi alapján tudjuk eldönteni, hogy melyik app hasznos, amiért bár a képernyő előtt tölti az idejét a gyerek, de mégis közben játékosan tanul és fejleszti képességei?

oktató alkalmazás
Oktató alkalmazás gyerekeknek: szórakoztató időtöltés az új ismeretek elsajátításához. Forrás: Shutterstock/Andrii Iemelianenko

Oktató alkalmazás gyerekeknek: hasznos appok a fiatalok számára

A mai kor fiataljai egy dolgot biztosan soha nem unnak meg: és azok a technika nyújtotta végtelen lehetőségek. Szerencsére már számos hasznos app, oktató játék elérhető, amivel a kütyühasználat máris egy értelmes időtöltéssé alakul a gyerekek számára. Kutatások szerint az oktató appok fejlesztik a gyerekek vizuális és hallási érzékszerveit, bővíti tudásukat és mindemellett nem kínszenvedésnek és unalmasnak, hanem szórakoztató időtöltésnek élik meg az új ismeretek elsajátítását. Vannak olyan oktatási alkalmazások is, amelyek a gyerekek olvasási és szövegértési képességének javítására összpontosítanak, hiszen a kutatások alapján a gyerekek izgatottabbak és koncentráltabbak aegy elektronikus szöveg olvasása közben, mint amikor nyomtatott szöveget kell elolvasniuk.

Tanulmányok kimutatták, hogy az elektronikus mesekönyveket olvasó gyerekek például jobban tudnak összpontosítani a tartalomra, mivel a beépített funkciók megkönnyítik számukra az olvasást. Itt nem kell minden szót külön felismerniük és értelmezniük, ami megkönnyíti számukra a megértést. Emellett a hangeffektusok használata is nagyban javítja a gyerekek megértő képességét, mivel ezek segítettek átadni a történet hangulatát és a cselekmény alakulását. 

Ezek az alkalmazások nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsék olyan témák iránt is, amelyeket korábban nehéznek vagy unalmasnak találtak. 

Így nemcsak jobban szórakoznak, hanem hatékonyabban is tanulnak meg új dolgokat.

Biztonságos alkalmazásválasztás: szempontok szülőknek

Az oktató játékok gyerekeknek appok esetén is fontos a tudatos eszközhasználat, a megfelelő választás. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek biztonságos és hasznos alkalmazásokat találni gyerekeink számára:

Korhatár-besorolás

Az alkalmazások korhatár-besorolása iránymutatást nyújt, így biztosak lehetünk benne, hogy a gyerekek nem férnek hozzá ijesztő vagy érthetetlen anyagokhoz, nem léphetnek kapcsolatba idegenekkel, ne találkozzanak nem nekik való tartalommal. Emellett az adatkezelésre is nagyobb figyelmet fordítanak, és a legkevesebb alkalmazásengedélyt kérik. Sok alkalmazás szülőknek szóló tájékoztatókat és beállítási lehetőségeket is kínál.

Szülői felügyelet

A biztonságos alkalmazások mindig tartalmaznak szülői felügyeleti funkciókat, amelyekhez gyakran egy egyszerű számtani művelet elvégzésével lehet hozzáférni. Ezek a funkciók információkat nyújtanak a játékról, a gyártóról, és beállítási lehetőségeket is biztosítanak. Az olyan alkalmazásoknál, amelyek regisztrációt és személyes adatok megadását igénylik, 13 éves kor alatt mindenképpen szükség van szülői fiókra.

Alkalmazásengedélyek

Az alkalmazásengedélyekkel az app fejlesztője hozzáférhet a készülék és a felhasználó bizonyos adataihoz, valamint használhatja a készülék egyes funkcióit. Noha ezek gyakran szükségesek (például tárhely a rajzok mentéséhez), előfordulhat, hogy olyan engedélyeket kérnek, amelyek nem tűnnek biztonságosnak (például a mikrofon automatikus ki- és bekapcsolása). Mindig érdemes áttekinteni az engedélyeket, hogy biztosak legyünk benne, az adott alkalmazás biztonságos.

Ingyenesség és reklámmentesség

Az ingyenes alkalmazások fejlesztése is pénzbe kerül, így ezek gyakran reklámokkal és alkalmazáson belüli vásárlásokkal próbálnak bevételhez jutni. Az óvodás korosztály számára különösen fontos, hogy reklámmentes alkalmazásokat válasszunk, mivel a gyerekek még nem tudják megkülönböztetni a reklámot a tartalomtól, ami zavarhatja a játék élményét és összpontosítását. Az alkalmazáson belüli vásárlások pedig könnyen impulzusvásárlásokhoz vezethetnek, ami nem ideális a kicsik számára. Ezért az óvodásoknak szánt eszközökön ne engedélyezzük automatikusan a vásárlásokat, és törekedjünk reklám- és tranzakciómentes alkalmazások használatára, hogy ne vonják el a gyerekek figyelmét.

7 oktató app, amit bátran odaadhatunk a kisiskolásoknak 

Természetesen ez a lista nem teljes körű, de gyűjtésünk segítség lehet azon szülők számára, akik nyitottak a tudatos eszközhasználat iránt. Ezek a hasznos appok androidra és/vagy iphonera is telepíthetőek.

  • Kidoz: A gyermekek (3-9 éves korig) számára készült játék- és alkalmazásgyűjtemény, amely önálló felületként jelenik meg a telefon képernyőjén. Regisztrációval részlegesen, előfizetéssel pedig teljesen használható szülői felügyeleti alkalmazásként, így a szülők szabályozhatják a képernyőidőt és a biztonságos használatot. A regisztráció nélküli verzióban véletlenszerűen jelennek meg az ajánlott játékok, amelyeket kedvencként is jelölhetünk. Az ingyenes verzió reklámokat tartalmaz.
  • Kids Paint: Ez a hasznos app egy egyszerű, könnyen használható rajzprogram kisgyerekeknek (3-10 éves korig), amely sokféle ecsetvonalat, színt tartalmaz. Előnye az egyszerűsége, a felület intuitív, könnyen használható.
  • GCompris: Egy ingyenes oktató app, amely különböző tanulási tevékenységeket kínál gyerekek (3-10 éves korig) számára a betűtanulástól a sakkig, memóriajátékokig és sudokuig. A program különféle témákban nyújt szórakoztató és oktató tartalmakat, így segíti a gyerekek tanulását és fejlődését.
  • Bookr Kids Mesetár: Ez az alkalmazás interaktív mesekönyveket kínál, amelyek segítik a gyerekek (3-11 éves korig) olvasási készségeinek fejlesztését és érdeklődésük fenntartását. E ebben az alkalmazásban a mesék gazdag illusztrációkkal, animációkkal és hangeffektekkel vannak ellátva, ami szórakoztatóvá és élvezetessé teszi az olvasást a gyerekek számára. 
  • Connect the Dots – Dinosaurs: a gyerekek (3-5 éves korig) számokat kötnek össze egymással, így alkotva képeket dinoszauruszokról, ezáltal fejlesztve kézügyességüket és számolási készségüket játékos formában. Három játékmód: szám- vagy betűösszekötés választható, és van színező mód is. A pontösszekötéssel készült alkotásokat is ki lehet színezni, az alkalmazás automatikusan elmenti.
  • Puzzle Kids: Különböző típusú kirakók, formaberakó és hagyományos puzzle, alakzatok beillesztése, árnykép felismerés is elérhető. A szülő beállíthatja az elemek számát, a háttér láthatóságát. Az elkészült képekért „matrica” jár. (3-5 éves korig)
  • Creative Movie Maker for kids: A gyerekek (3-99 éves korig) könnyen és szórakoztató módon készíthetnek saját filmeket, animációkat vagy rövid videókat, segítve ezzel kreativitásuk és digitális készségeik fejlődését.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.