Növelheti a termékenységi kezelés sikerességét egy új gyógyszer - Az OXO-001 áttörést hozhat a lombikprogramok esetében

lombikbébi gyógyszer megtermékenyítés
Az OXO-001 nevű, közvetlenül a méhnyálkahártyára ható tablettának köszönhetően 7%-kal nagyobb lehet az élveszületések száma. Az új gyógyszerrel végzett kísérlet kimutatta, hogy a szer növelheti az embrió beágyazódásának esélyét a termékenységi kezelés során.

Az eredmények reményt adhatnak azoknak a betegeknek is, akiknél a termékenységi kezelés és a lombikbébi eljárások többször egymás után meghiúsultak.

„Nagyon örülünk az eredményeknek, amelyek rávilágítanak arra, hogy az OXO-001 az első olyan terápiás kezelés lehet, amely növelheti az embrió beültetésének sikerét egy új hatásmechanizmust alkalmazó, nem hormonális gyógyszerrel, amely közvetlenül a méhnyálkahártyára hat" - mondta Dr. Ignasi Canals, a kutatást végző Oxolife spanyol spanyol biotechnológiai vállalat tudományos vezetője.

terhesség, termékenységi kezelés
Az OXO-001 növeli a termékenységi kezelés sikerességét
Forrás: Shutterstock

A beágyazódás a terhesség egyik legfontosabb mérföldköve, amely az embrió és a méhnyálkahártya közötti bonyolult jelátviteli folyamatot foglalja magában. Az Oxolife nem fedte fel, hogyan működik pontosan az OXO-001 tabletta. Annyit árultak el, hogy olyan kulcsfontosságú molekulák termelődését segíti, melyek megkönnyítik az embrió beágyazódását.

Termékenységi kezelés az OXO-001-gyel

A vizsgálatok során 96, 40 év alatti nőt vizsgáltak, akik egyszeri beültetésen estek át. Véletlenszerűen két csoportba osztották őket, 42-en placebót kaptak, 54 nő pedig naponta szedte az OXO-001-et a termékenységi kezelés során, amely egy menstruációs ciklussal az embrióbeültetés előtt kezdődött, és öt hétig tartott. A gyógyszert szedőknél jelentősen magasabb, 72 százalék volt a terhesség aránya, a placebocsoportnál csak 52%. Ezek az eredmények mutatkoztak meg a további vizsgálatoknál is, a 10. héten észlelt szívhangok (46% az OXO-001-gyel, 36% a placebo esetében) és az élve születések arányában is (43% az OXO-001-gyel és 36% nélküle).

A gyógyszernek nem voltak negatív mellékhatásai, és a hat hónapos nyomonkövetés során a csecsemők fejlődése is normális volt.

A lenyűgöző eredmények további kutatások lehetőségét vetik fel, például, hogy segítheti-e a gyógyszer a természetes fogantatást. A spanyol vállalat már vizsgálja, hogy a tabletta gyógyíthatja-e a PCOS-t.

A gyermekre vágyó nők szinte bármit képesek megtenni azért, hogy termékenyebbek lehessenek, és így minél könnyebben teherbe essenek. Ám sokan előbb nyúlnak különböző gyógyszerkészítményekhez, mint a természetben előforduló termékenységfokozókhoz. A termékenység, és így a várva várt terhesség esélye gyógynövények segítségével nagyban növelhető, serkentik a peteérést és támogatják a beágyazódást. A leghatékonyabbakól ebben a cikkünkben írtunk

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.