Egy új tanulmány szerint a szülő a felelős, ha a gyerek rosszul érzi magát az iskolában

ideges, dühös, mérges, éhes iskolás gyerek
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Ihor Bulyhin/Shutterstock. No use without permission. - Ihor Bulyhin
iskolakezdés iskola szülő gyerek
Az öt és 17 év közötti gyerekek szüleinek körében végzett felmérés azt vizsgálta, hogy milyen magasságok és mélypontok vannak egy iskolai hét során a család életében, és ezeket mi okozza. A vizsgálatban azt akarták megtudni, hogy hol csúszhat el egy-egy tanítási nap gyerek és szülői szempontból.

A 2000 szülő körében végzett vizsgálat alapján a kutatók arra jutottak, hogy van összefüggés egy kisiklott tanítási nap és az otthonról vitt, az iskolában elfogyasztott ételek között. Az szülők szerint a gyerekek átlagosan heti háromszor mennek haza az iskolából éhesen és nyűgösen. A szülők azt is bevallották, hogy a hét két napján ők sem esznek rendesen.

iskola, gyerek, uzsonna, étkezés
Nem mindegy, mit eszik a gyerek napközben
Forrás: Shutterstock

Nem kell sok ahhoz, hogy a gyerek napja tönkremenjen

Az öt és 17 éves gyerekek szüleinek körében végzett felmérés alapján elég néhány egyszerű dolog ahhoz, hogy egy átlagos tanítási nap a gyere és a szülő szempontjából is tönkremenjen.

A szülők 54 százaléka szerint a kevés alvás miatt siklik ki egy nap, 39 százalékuk úgy gondolja, hogy az iskolai késen csúsznak el, 27 százalékuk a napközbeni éhséget okolja az összeomlás miatt, 27 százalék pedig a gyenge minőségű ételeket okolja azért, ha a gyerek feldúltan érkezik haza az iskolából.

A tanítási napokon reggel nincs sok mozgástere a szülőknek, akik arról számoltak be, hogy átlagosan csak 33 percük van a gyermekük ébresztése és az iskolába indulás között. Nem meglepő tehát, hogy a válaszadók 40 százaléka szerint tanítási időben a nap legstresszesebb része a reggel, egyharmaduk szerint az iskolai napokon a reggelek már-már kaotikusak. Ráadásul a szülők több mint fele mondta azt, hogy az ébredéstől az indulásig eltelt 33 perc alatt csomagolja be gyermeke iskolai ebédjét is, ami az idő rövidsége miatt, nem feltétlenül a legegészségesebb, tápláló ételeket jelenti.

„A táplálkozás óriási szerepet játszik az energiaszint és a hangulat fenntartásában. A tápanyagdús, fehérjében gazdag rágcsálnivalók, mint például a cheddar sajt, a teljes kiőrlésű kekszek és a diófélék segítenek, hogy egész napra elegendő üzemanyagot kapjon az egész család” — nyilatkozta a vizsgálatot végző csoport táplálkozási szakértője. 

A szakember szerint jó, ha van otthon is, az iskolatáskában is rágcsálnivaló, de nem mindegy, mi az. Az egészséges snackek, mint a dió, alma, joghurt fogyasztása előnyös lehet, szemben az édességekkel és csipszekkel.

„A gyerek iskolai uzsonnája nem lehet stresszforrás, az olyan egyszerű változtatások a rutinban, mint az ebéd előző este történő becsomagolása, az ételek előre elkészítése vagy az egészséges, elvitelre szánt rágcsálnivalók vásárlása a gyerekeknek — és magunknak — , segítenek időt megtakarítani a hétköznap reggeleken” — tanácsolja a szakértő.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.