Kisbabának fülbevaló? Súlyos következménye lehet az orvosok szerint

Shutterstock/ -
allergia kisbaba fülbevaló
A kisbabák fülének kilyukasztása növelheti a fertőzés és allergia kockázatát. A kisbabának fülbevaló nem ajánlott, mivel a fejlődő immunrendszerű csecsemők különösen érzékenyek lehetnek a fertőzésekre és allergiás reakciókra.

Dr. Tania Elliott, a New York-i szakorvos és kétgyermekes édesanya arra figyelmezteti az embereket, hogy ne lyukasszák ki a babák fülét. Elliott egészségügyi influencerként számos hasznos videót tett már közzé, oldalát 96 000-en követik az Instagrammon. Egyik videójában elmondta, hogy a kisbabának fülbevaló azért nem ajánlott, mert a baba füleinek kilyukasztása növelheti a fertőzés és allergia kockázatát.

kisbabának fülbevaló
Nagyon tündéri amikor a kisbabának fülbevaló van a fülében, de az orvos szerint inkább várjuk a füllyukasztással, amíg felnő. 
Forrás: Shutterstock/Natalie Rocfort Shigetomi

Miért nem ajánlott a kisbabának fülbevaló?

A csecsemőkorban végzett füllyukasztás számos okból kifogásolható. Először is, a kisbabák bőre és füle még roppant érzékeny, ami fokozza a fertőzések kockázatát és a gyógyulási idő is hosszabbá válhat. Emellett a füllyukasztás fájdalmas azért még felnőttként sem kellemes érzés, és a gyermek ebben a korban még nem tudja megfelelően kommunikálni a fájdalmat vagy kényelmetlenséget, maximum úgy, hogy keservesen sír. Továbbá, a gyerekkori füllyukasztás gyakran problémákat okozhat a későbbi életszakaszokban, amikor a gyerekek saját véleményük és döntéseik alapján szeretnék formálni külsejüket. A szakértők szerint érdemes megfontolni az eljárást, és inkább várni addig, amíg a gyermek maga dönthet a füllyukasztásról, hogy akarja-e, vagy sem.

A bakteriális fertőzések antibiotikumot igényelnek, ami egyáltalán nem tesz jót a babának. Valamint a csecsemőkori füllyukasztás a fülszövet és a porc károsodásához vezethet, ha helytelenül végzik, különösen, ha nem megfelelő eszközöket használnak, és nem tartják be a megfelelő fertőtlenítési protokollokat. Ez bármely életkorban előfordulhat, de a fiatal, még fejlődő immunrendszerrel rendelkező csecsemők különösen hajlamosak rá. Elliott korábban közzétett egy videót Instagram oldalán, amelyben bemutatott három olyan dolgot, amit orvosként és édesanyaként sosem tenne. Ezek között szerepelt a csecsemők füleinek átszúrása is.  

A videót már közel tízezren kedvelték. Néhány kommentelő a videója alatt megköszönte a tanácsát, és azt mondta, hogy abszolút egyetért vele. Elliott szerint: "A fülbelövés a nikkelallergia egyik leggyakoribb oka, amely bőrkiütésekhez vezethet, és a lakosság akár 15%-át is érinti. Az ékszerekben lévő nikkel az EU-ban be van tiltva. Amíg a csecsemők immunrendszere fejlődik, és a bőr átszúrása során a szervezet immunválaszt tud kialakítani, így a következő alkalommal, amikor nikkelt tartalmazó valamivel érintkezik, allergiás reakció léphet fel" 

A videó alá több, mint félezer komment érkezett, az egyik hozzászóló így fogalmazott:"...Nem számít, hogy melyik kultúrából származol, a kozmetikai sebészeti beavatkozások gyerekeken visszataszítóak. Majd akkor végeztetik el, amikor elég nagyok ahhoz, hogy beleegyezzenek” - írta. Mások azt mondták, hogy csecsemőkorukban kilyukasztották a fülüket, de az allergia megelőzése érdekében arany ékszereket kaptak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.