10 dolog, amit ne mondj a gyerekeidnek, amikor válófélben vagy

válófélben, válás, válás gyerekkel
Shutterstock/Dasha Petrenko -
Különválás kommunikáció válás párkapcsolati válság
A válás mindig hatalmas érzelmi megterhelést jelent, különösen a gyerekek számára. Válófélben lévő szülőként fontos, hogy tudatosan ügyeljünk arra, mit mondunk a gyerekeknek, hogy elkerüljük a felesleges stresszt és fájdalmat számukra.

A válás soha nem egyszerű döntés. A folyamat gyakran hosszú és fájdalmas, mivel nem csupán a közös élet és a vagyon megosztása áll a középpontban, hanem a közös emlékek, álmok és remények is egy csapásra szertefoszlanak. Egy házasság felbomlása mély érzelmi sebeket hagy maga után, és jelentős hatással van mindkét fél életére. A válás számos stresszforrást jelent a szülők számára. Azonban a válófélben lévő szülőknek minden döntésnél alaposan meg kell fontolniuk, hogyan hat az adott lépés a gyerekükre. Annak érdekében, hogy az érzelmek viharában is meg tudd őrizni az önkontrollod, itt van néhány fontos dolog, amit érdemes elkerülnöd a gyerekekkel folytatott beszélgetések során.

válófélben
Válófélben: fontos, hogy a válás során különösen figyeljünk arra, hogy mit és hogyan kommunikálunk a gyerek, agy gyerekeink felé
Forrás: Shutterstock/Evgeniya Grande

Válófélben: így óvd meg gyereked a felesleges stressztől és fájdalmaktól

Fontos, hogy gyerekünk érezze, szabadon kifejezheti gondolatait és érzéseit a családi eseményekkel kapcsolatban,  hogy szabad szomorúnak vagy mérgesnek lennie a válás miatt. Te se próbáld meg eltitkolni előle a szomorúságodat, mert a gyerekeid észre fogják venni, és azt hihetik, hogy a bátor arcod azt jelenti, hogy ők sem fejezhetik ki a válással kapcsolatos szomorúságukat. A válásról szóló beszélgetések gyakran bonyolultak, és érdemes mindig alaposan átgondolni, hogyan hatnak szavaid a gyerekekre. Sajnos sok szülő sértettségében és haragjában olykor dolgokat mondhat, amit később megbán.

1. „Anya mindig késik.” 

Bármilyen kritika a gyerek másik szülőjével kapcsolatban bántó lehet a gyerek számára. Bár lehet, hogy indokolt, tartózkodj attól, hogy ezt a gyerek jelenlétében mond el, mert úgy értelmezheti, mintha őt kritizálnád. Fontos, hogy ne erősítsd meg a gyerek által esetleg felhozott kritikákat sem. Végső soron az a cél, hogy olyan viselkedést mutass, amelyet szeretnél, ha ő is követne.

2. „Apa és anya még mindig szeretik egymást.”

Ez zavaró lehet a gyerekek számára, akik nehezen értik meg, hogy léteznek különböző típusú szeretetek. Előfordulhat, hogy a gyerekek egy ilyen mondat hallatán olyan illúziókat táplálnak, hogy a szülők esetleg újra együtt lesznek, amit az ilyen megjegyzések csak tovább erősíthetnek.

3. „Anya elvette az összes pénzemet, így idén nincs karácsony.”

Miközben próbálod elkerülni bármilyen kritikát a másik szülővel kapcsolatban, fontos, hogy ne mondj olyan dolgokat, amelyek a gyereket hűségi konfliktusba sodorhatja.

A kutatások azt mutatják, hogy a legjobb eredményeket azok a gyerekek érik el, akik mindkét szülőhöz biztonságosan kötődnek. Bármilyen kritika a másik szülővel szemben azt az érzést keltheti a gyerekben, hogy döntenie kell arról, ki a jó és ki a rossz, ki a hibás és ki a sértett. Ezért a szülőknek világossá kell tenniük, hogy a gyerekeknek nem kell egyik szülő mellé sem állniuk.

4. „Igen, a válás után is ebben a házban maradunk.”

Ez lehet az egyik első kérdés, amit a gyerekek feltesznek, és csábító lehet azonnal megnyugtatni őket, de fontos, hogy ne ígérj olyasmit, amit esetleg nem tudsz majd betartani. 

Ugyanis inkább az a jellemző, hogy a legtöbb család gyakran kénytelen eladni a házát, hogy rendezhessék a válás pénzügyi részét. Teljesen rendben van, ha elmondjuk a gyerekeknek, hogy egyes dolgok még bizonytalanok. 

Megnyugtathatod őket azzal is, hogy elmondod nekik, semmit sem titkolsz el előlük.

5. „Annyira hiányzol, hogy muszáj volt hallanom a hangodat.”

A megosztott felügyeleti rendszerhez való alkalmazkodás minden érintett számára kihívást jelent. A szakértők ilyen helyzetben azt tanácsolják, hogy ne erőltessük a gyakori kapcsolatfelvételt, amikor a gyerek a másik szülőnél tartózkodik.  Mielőtt felemelnéd tehát a telefont, vagy üzenetet írnál, fontold meg, hogy a kapcsolatfelvétel valóban hasznos-e, vagy inkább zavaró lehet a gyerek számára. A túlzásba vitt ilyen fajta kommunikáció fokozhatja a gyerek szorongását. Amikor visszatér, jobb, ha nem faggatod őket arról, hogyan töltötték az időt a másik szülőnél, mivel ez is kényelmetlen helyzetbe hozhatja őket. Ehelyett hagyd, hogy ők maguk oszthassák meg, ha szeretnének veled beszélni róla.

6. „Kivel ment el apukád tegnap este?”

Még ha csak könnyed beszélgetésnek tűnik is, ne kérd gyerekétől, hogy információforrássá váljon. Ez arra késztetheti a gyerekeket, hogy úgy érezzék, mintha kémkedésre kérnéd őket, és jelenteniük kellene az egyik szülőnek a másikról.

7. „Ne mondd el apának, hogy Ferivel elmegyünk hétvégére.”

Ne helyezd a gyereket olyan helyzetbe, ahol titkokat kellene tartania a másik szülő vagy testvérek előtt az érdekedben.

8. „Mondd meg anyának, hogy kedden késni fogok.”

Még ha az információ semlegesnek tűnik is, ne használd a gyerekedet közvetítőként az üzenetek továbbítására. 

9. „Nem szeretnél velem élni?”

Amikor a gyerekeket megkérdezik, hogy melyik szülőnél szeretnének élni egy felügyeleti vita során, sokan előre látják ezt a kérdést. A gyereknek azonban tudnia kell, hogy tiszteletben tartod a preferenciáit.

10 „Nagyszerű lesz, új szobát dekorálhatsz ki!”

Ne próbáld meg a válást pozitív színben feltüntetni.

Bár a válás megkönnyebbülést hozhat, ha sok konfliktus volt otthon, a szakemberek szerint a vidám megjegyzések nem tükrözik a gyerekeid érzett szomorúságát, és összezavarhatják őket, vagy csökkenthetik a reakcióik hitelességét. Ez akár el is riaszthatja őket attól, hogy vigaszért vagy válaszokért hozzád forduljanak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.