Kémia a kapcsolatban: Íme 4 módszer a létrehozására a pszichológia szerint

kémia a kapcsolatban
Shutterstock/Standret -
Párkapcsolatok boldogság önismeret vonzalom
A sikeres kapcsolathoz bizalomra, közös alapokra, hasonló célokra, tiszteletre, barátságra és még sok mindenre van szükség. De mi a helyzet akkor, ha mindez megvan, de nincs kémia a kapcsolatban?

A kémia a kapcsolatban kulcsfontosságú elem, ami több mint puszta vonzalom. Az a szikra, ami igazán összeköt két embert. Amikor valakit vonzónak találunk, az agyunk olyan vegyi anyagokat bocsát ki, mint a dopamin, noradrenalin, kortizol és szerotonin, melyek fokozzák ezt az érzést. De mi valóban a kémia a kapcsolatban és hogyan lehet kialakítani? Nézzük meg, mit mond erről a pszichológia!

kémia a kapcsolatban
A kémia a kapcsolatban sokkal mélyebb érzés, mint a felszínes vonzalom. 
Forrás: Shutterstock/fizkes

Íme 4 módja annak, hogy a kémia a kapcsolatban hihetetlenül működjön

1. Légy jelen a pillanatban

Ha túlgondolod az interakciókat, és minden apró részletet elemezgetsz, az megakadályozza, hogy igazán élvezd a pillanatot. Amikor egy randevút azzal töltesz, hogy minden elhangzott és megtörtént apró dolgot kielemzel, pillanatnyilag nem vagy jelen. Annyira belemerülsz a fejedbe, hogy nem tudod átérezni azt, ami éppen előtted, veletek történik. Ahelyett, hogy folyton azon aggódnál, mi lehet rossz közted és a partnered között, fókuszálj inkább a közös tevékenységekre, együtt átélt élményekre. Ez segít ellazulni, megélni a pillanatot és közelebb kerülni egymáshoz.

2. Figyelj a testbeszédre

A kapcsolat mélyítésének egyik kulcsa, hogy odafigyelj a partnered testbeszédére és arckifejezéseire. Ez rengeteg információt ad arról, hogyan érzi magát veled. A hallgatás is nagyon fontos. Semmi sem fogja gyorsabban elveszíteni az érdeklődését, mint a figyelmen kívül hagyott érzés. Ha látod, hogy próbál közeledni, megfogja a kezed vagy gyengéden megsimogat, viszonozd a gesztust. Tanulmányok szerint a romantikus érdeklődést mutató testbeszéd, például a nyitott testtartás és a partner mozdulatainak tükrözése, segíthet a kémia kialakításában. Amikor beszélgetsz vele, adj hozzá valamit, bólogass, és tudasd vele, hogy hallod, figyelsz rá és érdekel az, amit mond. 

A kémiát gyakran összetévesztik a felszínes vonzalom érzésével, pedig ennél sokkal mélyebb kapcsolatot jelent. Ha a párod érzi, hogy valóban törődsz azzal, hogy milyen is ő legbelül, sokkal könnyebben megnyílik előtted, ami lehetővé teszi, hogy mélyebb szinten kapcsolódjatok egymáshoz.

3. Ne hasonlítsd össze a kapcsolatot a múltbéliekkel

Egy igen komoly dolog, ami tönkreteheti a kémiádat a pasiddal, az az, hogy összehasonlítod őt egy előző partnerrel. Még ha csodálatos is volt az, amit azzal a másik személlyel éltél át, ez nem jelenti azt, hogy nem fogsz érezni némi kémiát senki mással. 

Viszont, ha folyamatosan a korábbi kapcsolataidhoz hasonlítod a jelenlegit, az megakadályozhatja, hogy érezd a kémia jelenlétét, azt, hogy ami most van köztetek, az ugyan olyan jó, vagy talán még jobb is, mint ami volt. 

Koncentrálj arra, ami most van, és gondolj arra, hogy miért döntöttél úgy, hogy esélyt adsz ennek az új kapcsolatnak.

4. Töltsetek időt kettesben

Mielőtt például elmennétek egy családi eseményre, szánj időt arra, hogy valóban megismerjétek egymást. Ha mások társaságában töltitek az időt, miközben a kapcsolatotokban próbáljátok kialakítani a kémiát, az csökkentheti ennek esélyeit. 

Ha más párok, vagy a családod közelében vagy, az arra is késztethet, hogy összehasonlítsd a saját kapcsolatodat az övékkel. Szánj időt arra, hogy zavartalanul kötődjenek egymáshoz, távol a kíváncsi tekintetektől.

 Ez segít elkerülni az összehasonlítást másokkal, és lehetővé teszi, hogy igazán közel kerüljetek egymáshoz. Ha mégsem működik a dolog, légy őszinte magaddal és a partnereddel is. Néha a kémia egyszerűen nem alakul ki, és ezt el kell fogadni, erőltetni semmiképpen sem érdemes.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.