Manipuláció a párkapcsolatban: 3 figyelmeztető jel, hogy a partnered befolyásolni próbál

manipulációkapcsolati problémák, elhagyástól való félelem
Shutterstock/DimaBerlin -
szakítás párkapcsolati problémák gázláng effektus érzelmi manipuláció
A pszichológus 3 jelet tárt fel, amelyek arra utalhatnak, hogy a partnered manipulálni próbál azért, hogy megakadályozza, hogy elhagyd őt. Érdemes tisztában lenni vele, ha manipuláció áldozata vagy, hogy időben meg tud tenni a szükséges lépéseket ellene.

A birminghami okleveles pszichológus és író, Dr. Lalitaa Suglani nemrég egy Instagrammon közzétett videójában beszélt a manipuláció 3 lehetséges módjáról, amelyek komoly hatással lehetnek a párkapcsolatodra. A gázlángozástól a pénzügyi irányításon át az elszigetelésig érdemes figyelni az apró jeleket, hiszen a manipuláció számtalan formában megnyilvánulhat és sokszor olyan kifinomult eszközökkel és módon történik, hogy észre sem vesszük, hogy a partnerünk éppen manipulál minket.

manipuláció, kapcsolati problémák, elhagyástól való félelem
A manipuláció olyan alattomos lehet, hogy sokszor nem is vesszük észre, hogy megtörténik.
Forrás: Shutterstock/SvetaZi

Ez a három rejtett módja a manipulációnak

Dr. Suglani rendszeresen posztol az Instagramon, ahol számos mentális egészséggel kapcsolatos témát érint. „Volt már olyan érzésed, hogy nem bízhatsz a saját gondolataidban, mert a partnered ragaszkodott hozzá, hogy mondtál valamit, amiben te biztos voltál, hogy nem mondtad?” - tette fel a kérdést a videóhoz kapcsolódóan Dr. Suglani. „És milyen gyakran kérsz bocsánatot, még akkor is, ha tudod, hogy nem csináltál semmi rosszat?” -Folytatta, és azt írta, hogy a manipuláció olyan alattomos lehet, hogy sokszor nem is vesszük észre, hogy megtörténik. 

Sokszor a manipuláció azért történik, mert a társunk fél attól, hogy kilépünk a kapcsolatból és elhagyjuk őt.

A gázlángolás, ami képes teljesen lerombolni az önbizalmat

Az első ilyen jel a gázlángolás (gaslighting), ami az érzelmi manipuláció egy olyan alattomos formája, ami akár teljesen tönkre is tehet. Ez a manipulációs eszköz arról szól, hogy a társunk úgy viselkedik velünk, hogy előbb utóbb úgy érezzük, mintha elvesztettük volna a józan eszünket. Megkérdőjelezzük a saját igazunkat, emlékeinket, hiszen úgy állítja be őket, mintha azok vagy meg se történtek volna, vagy nem úgy, ahogy az valójában történt. A gázlángozó technikákat alkalmazók úgy viselkednek, hogy a partnerük kételkedjen a saját tapasztalataiban, ezzel zavarttá és bizonytalanná téve őt a távozással kapcsolatban. A partner lassan, fokozatosan épít le minket, annak érdekében, hogy teljes kontrollt gyakoroljon felettünk. A folyamat során pedig annyira elbizonytalanodunk a saját valóságérzékelésünkben, hogy végül már saját magunkat is megkérdőjelezzük.

Elszigetelés, hogy ne juthass információhoz és segítséghez

Emellett felsorolta az elszigetelést, mint manipulációs eszközt, amit úgy írt le, hogy az ilyen helyzetekben a partner szándékosan távolít el téged a családodtól, barátaidtól és minden olyan támogató közösségtől, amely segíthetne tisztábban látni a kapcsolatot. Az elszigetelés célja, hogy teljes mértékben kiszolgáltatottá válj, és kizárólag a bántalmazó váljon a világod középpontjává és megnehezítve ezzel számodra a kapcsolat elhagyását. Ha azt érzed, hogy a partnered rendszeresen próbál elválasztani a szeretteidtől, vagy ellenzi, hogy segítséget kérj, érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a viselkedés valójában az irányítás egyik eszköze. 

Pénzügyi irányítás: Amikor a pénz hatalma tart fogságban

A videó folytatásában Dr. Suglani elmondta: A harmadik a pénzügyi irányítás, ami a manipuláció legszembetűnőbb, de sokszor mégis észrevétlen formája. Ilyenkor a partnerük átveszi az irányítást a közös pénzügyek felett, anyagi vagy erőforrásbeli függőséget kialakítva, hogy kiszolgáltatottá válj. Ez történhet úgy, hogy korlátozza a hozzáférésedet a bankszámlához, megakadályozza, hogy saját bevételed legyen, vagy minden költést szigorúan ellenőriz. A pénzügyi irányítás célja, hogy elhitesse veled, nincs más választásod, mint maradni, mert anyagilag nem tudnál boldogulni nélküle. Ez valóban akadályokat teremt a távozás előtt, mivel félhetsz attól, hogy nem tudod majd eltartani magad vagy a gyermekeidet, ha elhagyod a kapcsolatot. 

Számos Instagram-felhasználó kommentálta a videót, megosztva saját tapasztalataikat a Dr. Suglani által említett viselkedésekkel kapcsolatban. Sokak számára voltak ismerősek ezek a helyzetek, és sokan átérezték az elmondottakat. Volt, akinek sikerült kiszabadulnia a manipuláció szorítása alól, bár többen is megjegyezték, hogy az ártalmas viselkedés hatásainak feldolgozása sok munkát igényelt. Volt aki hozzáfűzte azt is, hogy visszagondolva a kapcsolatra döbbent rá igazán, hogy valójában min is ment keresztül. 

„A legszomorúbb az egészben, hogy nem vagyok mindig biztos abban, hogy ők maguk is tudatában vannak annak, amit tesznek, de nem ártatlanságból, hanem mert már jól begyakorolták.” - fűzte hozzá az egyik kommentelő.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.