Zellerpörkölt: a meglepően finom húsmentes fogás

Ha egy könnyen elkészíthető, ízletes és tápláló vacsorára vágysz, akkor a zellerpörkölt tökéletes választás! Ez a fogás nemcsak vegetáriánus, hanem tele van ízekkel és tápanyagokkal is, így garantáltan jól fog esni egy hosszú nap után. Ráadásul mindössze 30 perc alatt elkészül, így akkor is könnyedén beillesztheted a napi rutinodba, ha kevés időd van főzni.
A zellert sokan alábecsülik, pedig igazi konyhai kincs! Karakteres, enyhén diós íze tökéletes alapot ad egy kiadós fogásnak, miközben alacsony kalóriatartalma miatt a könnyedebb ételek közé sorolható. Emellett tele van rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az emésztést és az immunrendszert. A zellerpörkölt pedig remek lehetőség arra, hogy egy jól ismert, hagyományos fogást újragondoljunk húsmentesen, anélkül hogy az ízekről le kellene mondanunk.
Ez a recept nemcsak vegetáriánusoknak szól, azok is bátran kipróbálhatják, akik szeretnének változatosságot vinni az étrendjükbe. Az ízletes alap és a puha zellerdarabok tökéletes harmóniát alkotnak, így biztosan nem fog hiányozni belőle a hús.
10 g szárított vargánya
100 g vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
400 g zellergumó
200 g burgonya
10 g szárított paradicsom
200 g szárzeller (levelekkel együtt)
2 ek olaj
100 g habtejszín
800 ml zöldségalaplé
Só, frissen őrölt bors
2 tk tökmagolaj
1 ek pirított, aprított tökmag
Ha még tartalmasabbá és ízletesebbé szeretnéd tenni a zellerpörköltet, egy-két plusz hozzávalóval tovább fokozhatod az élményt.
A sárgarépa például remek kiegészítője lehet ennek az ételnek, hiszen enyhén édeskés íze jól ellensúlyozza a zeller karakteres aromáját.
Ezen kívül egy kevés friss petrezselyemmel vagy kakukkfűvel még aromásabbá teheted. Ha szereted a pikánsabb ízeket, egy csipet füstölt pirospaprika vagy egy kevés mustár is jól illik hozzá, hogy még izgalmasabb legyen az összhatás.
- A szárított vargányát áztasd be 200 ml langyos vízbe.
- A hagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd vágd apró kockákra.
- A zellergumót és a burgonyát hámozd meg, mosd meg, majd vágd 1 cm-es kockákra.
- A szárított paradicsomot aprítsd fel. A szárzellert tisztítsd meg, mosd meg, szálazd le, majd vágd vékony csíkokra. A leveleket tedd félre.
- A gombát szűrd le, a vizet tartsd meg. Majd aprítsd fel a gombát is.
- Hevítsd fel az olajat, majd párold üvegesre benne a zöldségeket (a szárzeller és a levelek kivételével) és a gombát.
- Öntsd hozzá a gomba áztatóvizét, a tejszínt és a zöldségalaplét. Forrald fel, majd sózd, borsozd. Félig lefedve főzd 15 percig.
- Add hozzá a szárzellert, és főzd további 5 percig.
- Ha sűrűbben szereted, akkor egy botmixer segítségével rövid ideig pürésítsd, hogy kissé sűrűbb legyen, de még bőven maradjanak benne zöldségdarabok.
- Szórd meg a zellerzölddel, locsold meg egy kevés tökmagolajjal, és szórd meg pirított tökmaggal.
Tálald egy szelet friss kenyérrel, vagy akár egy tányér gőzölgő rizzsel. Jó étvágyat hozzá!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.