Olyan a párom, mintha a gyerekem lenne! – Felnőtté válás a kapcsolatban

pár, párkapcsolat, vita, veszekedés, sértődés,
Shutterstock - fizkes
kapcsolat párkapcsolat felnőtt
Férj-feleség helyett gyerek és szülő kapcsolatban élek a párommal? Rengeteg párnak okoz problémát, hogy úgy tűnik, mintha nem két felnőtt kötötte volna össze az életét. De hogyan lehet ezt megváltoztatni és jó irányba terelni a házasságot? Felnőtté válás egy párkapcsolatban, a szakértő segít.

 Nem két, hanem három gyerekem van, a férjem az egyik közülük – gyakran hallunk ilyen mondatokat, és látunk nőket, akik úgy gondoskodnak a velük élő felnőtt férfiről, mintha az kiskorú lenne. Létezik persze fordítva is a felállás, sőt, évszázadok teltek el úgy, hogy a nőket kiskorúsította a férjük. A mai Magyarországon ez jogilag már nem lehetséges, de bizony vannak olyan párkapcsolatok, amelyek így működnek. Egyik helyzet sem csak azért rossz, mert ha egyszer egyedül marad a korábban gyerekként kezelt partner, akkor esetleg nem lesz képes gondoskodni magáról, hanem azért is, mert hosszú távon a kapcsolat rovására mehet. A felnőtté válás fontos az egészséges párkapcsolathoz.

Felnőtté válás a kapcsolatban – Mindig két emberen múlik

Amikor két ember megismerkedik egymással, valószínűleg nem az jár a fejükben, hogy ki legyen a szülő és ki a gyerek. Ennek ellenére nagyon is gyakori helyzet, hogy ilyen dinamika jön létre. 

Ne felejtsük, hogy mindig két emberen múlik, hogyan működik egy viszony! – figyelmeztet Ferjancsik Ágnes párkapcsolati mediátor, mentálhigiénés szakember. – Amikor egy felnőtt férfi gyerekként viselkedik, annak lehet az is az oka, hogy a szülei nem engedték felnőni, döntéseket hozni, és az ezzel járó feszültségeket nem tanulta meg kezelni. De hogy ez még a kapcsolatban is folytatódjon, ahhoz a nőre is ugyanúgy szükség van.


A kapcsolatainkat, így a párkapcsolatok dinamikáját a kommunikációs játszmáink is befolyásolják. 
”Egy elmélet szerint minden emberben több énállapot van jelen egyszerre: a felnőtt, a szülő és a gyerek. Egy párkapcsolatban az lenne az ideális, ha két felnőtt találkozna, akik gondolkodnak, helyesen értékelik a helyzeteket és nem szorongják túl a dolgokat. Ezzel szemben gyakori, hogy valamelyik fél szülőként kezd viselkedni, általában a saját szülei mintáját követve, így lehetnek dominánsak és szigorúak, vagy túlaggódók is. A gyerek oldal ehhez passzolva lehet szabad, játékos, szorongó vagy alkalmazkodó, sőt, lázadó is – mondja a szakértő, aki azt is hozzáteszi, hogy mindegyik én-állapot lehet bárkire jellemző, az pedig a helyzettől függ, hogy melyikben lesz éppen – Például egy nyaralás során semmi gondot nem okoz, ha mindkét fél önfeledt gyerekként élvezi a kikapcsolódást.„

Drágám, hol a kulcsom?

Egy párkapcsolatban gyakran állandósulnak bizonyos tipikus szerepek, és a leggyakoribb a szülő-gyerek viszony. 
Amikor egy férfi megkérdez egy nőt, nem látta-e a kulcsát, és a nő azt válaszolja, az ajtóban van, akkor felnőtt beszélget a felnőttel. Ha viszont a nő azt válaszolja, hogy nem igaz, hogy soha nem tudod, hol vannak a dolgaid, akkor már irányító szülőként reagál. Ez a férfiból előhozhatja a lázadó gyereket, aki kikéri magának, hogy állandóan leszidják. Szintén a nő viselkedik szülőként, amikor az egyszerű megfázással fekvő férfiz túlságosan körbeajnározza, és a férfi gyerekként, ha ezt nem elhárítja, hanem eltúlozza a betegséget, és kiszolgáltatja magát. Valamilyen mértékben persze normális, ha beteg párunkat babusgatjuk, de azért nem árt tudatosítani magunkban, hogy ő egy felnőtt„ – javasolja a szakértő.

Egyszer csak sok lesz a felelősség 

A szülő-gyerek felállás egy ideig akár jól is működhet, de egy idő után a szülőnek sok lehet a teher, az állandó felelősségvállalás. A gyerekként viselkedő fél mindenben rátámaszkodik, nem hoz döntéseket, vagy éppen folyamatosan lázad, mégsem próbál kilépni a helyzetből. Az ő oldaláról nézve pedig mintha nem lenne beleszólása a dolgokba, és azt érezheti, semmit nem csinál jól. 

Mindkét félnek megvan az oka, hogy miért szeret okosnak és gondoskodónak tűnni vagy alkalmazkodót játszani, de a tapasztalat azt mutatja, hogy hosszú távon valamelyiknek elege lesz, és változtatni akar a felálláson. Ez komoly krízist okozhat! 

– hívja fel a figyelmet a párkapcsolati mediátor. 
Bármelyik félnél eljöhet az a pont, hogy ki akar lépni a korábbi szerepéből. Okozhatja ezt az élethelyzet megváltozása, például egy gyerek születése, amikor a gondoskodó szülő szerepet vivő anyának sok lesz a feladat és a döntési helyzet, és arra vágyik, hogy valaki felnőttként vegyen át a terhekből. De például egy dirigáló szülőnek lehet, hogy nem lesz zavaró a plusz egy irányítható ember. Viszont a gyerekszerepből is lehet elég, nem ritka, hogy az a fél lépne, akinek elege van belőle, hogy mindig rossz, amit csinál. Bármelyik is történik meg, a változtatáshoz is két ember kell!„

Ki osztja a szerepeket?

A szerepek eltolódása kismértékben mindenhol megjelenik, de vajon mikor dől el, hogy egy kapcsolat milyen szereposztással áll fel?

”Már az sem véletlen, hogy kit választunk párnak, a szülői vagy gyerekszerep gyorsan bekapcsol, ezért is nehéz kilépni bármelyik szerepből. A kapcsolat a kezdetektől erre a működésre épül, és önismeret kell, hogy észrevegyük, miért az adott viselkedést hozzuk ki a másikból, és ő miért reagál az adott módon. Egyelőre nem látszik még, hogy a következő nemzedékeknél lenne ebben változás, de talán azok, akik mostanában nőnek fel, és akiknek már jobban megengedett, hogy az érzelmeikre is odafigyeljenek, inkább észreveszik majd a szerepek eltolódását„ – mondja Ferjancsik Ágnes.

Nőj már fel végre!


 

Hogyan lehet mégis kilépni a kezdetektől jelen lévő szerepből? Mit tegyünk, ha elég volt a felelősségből, kiszolgálásból vagy éppen az ellenkezőjéből? – Első lépésben tudatosítani kell, hogy az adott helyzetben felnőttként, gyerekként vagy szülőként reagálunk-e, és mik azok a tipikus élethelyzetek, amelyek egy-egy szerepbe belevisznek. Milyen érzéseket élünk át ilyenkor? Hasznos, ha utólag fejben kipróbáljuk, hogy felnőttként hogyan reagáltunk volna egy helyzetre. Minél többet vagyunk a felnőtt énállapotban, annál jobban kordában tudjuk tartani a szülőt vagy a gyereket. Természetesen a forgatókönyvből mindkét félnek ki kell lépnie, és ebben egymásnak is sokat segíthetünk, ha felhívjuk a másik figyelmét arra, hogy ismét a régi játszmát játsszuk – javasolja a szakértő.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.