Sürgősségi beavatkozás: ezt tedd, ha a gyerek lenyelt egy idegen tárgyat

Stomach,X-ray,Film,Image,With,Doctor,For,Medical,And,Radiological
Shutterstock/Copyright (c) 2019 Chinnapong/Shutterstock. No use without permission. - Chinnapong
orvos röntgen gyerek
A gyerekek mindenféle veszélyérzet nélkül vesznek a szájukba bármit, amit később a sürgősségi osztályon tudnak csak kiszedni, vagy jobb esetben 24 órás imádkozás után koppan a vécécsészében. De a lenyelt tárgyak sokkal nagyobb bajt is tudnak okozni, videón mutatjuk, hogyan.

Eltűnt kulcs, kisebb-nagyobb építőkockák, hajcsatok, fülbevalók és még sorolhatnánk, mi mindent szedtek ki az orvosok gyerekekből a sürgősségi osztályon. A lenyelt idegentest fogalma minden szülő rémálma. Az apró, lenyelt  tárgyak a szájból két irányba haladhatnak tovább. Az emésztőrendszer, vagy a tüdő felé. Egyik sem megnyugtató. A sürgősségi beavatkozásokra olykor szükség van.

sürgősségi beavatkozás
Sürgősségi beavatkozás – Lenyelt gombelem: akár életveszélyes állapotot is okozhat  Forrás: Facebook

Sürgősségi beavatkozás – Lenyelte: a ceruzaelem akár ölhet is

Egy mindössze 4 éves kislány, Lara története a legjobb példa arra, hogy a gyerekek mindent lenyelhetnek, amit a szájukba tudnak venni. A kislány köhögni, majd fulladni kezdett, a szülők rémületükben mentőt hívtak hozzá, és rövid időn belül a kórházban kötöttek ki. Az csak napokkal később, egy röntgenfelvételről derült ki, hogy a kis Lara ijesztő tüneteit egy lenyelt ceruzaelem okozta. A sav ugyan nem folyt ki az elemből, de az elektromos hatás károsította a kislány belső szerveit, ezért mélyaltatásban próbálták stabilizálni az állapotát. 

A kisgyermekek egyik fő módja a világ felfedezésére az, hogy a számára érdekes tárgyakat a szájába veszi. Ez a szenzoros tapasztalatok megszerzésének egyik alapvető eszköze. Az ízlelés és tapintás segít nekik megérteni az új tárgyakat, anyagokat, és ez normális fejlődési szakasznak tekinthető. Ugyanakkor ez a természetes kíváncsiság gyakran vezet balesetekhez, különösen, ha a háztartásban könnyen elérhető apró tárgyak vannak.

Mi a teendő?

Amikor kiderül, hogy a gyermek lenyelt egy tárgyat, az első és legfontosabb dolog a nyugalom megőrzése. Sok esetben a tárgy magától áthalad a gyermek emésztőrendszerén, és természetes úton távozik. Ugyanakkor mindig érdemes orvossal konzultálni, ha az alábbi jeleket tapasztaljuk:

  • Fulladás vagy légszomj,
  • Intenzív köhögés,
  • Fájdalom a torokban vagy a mellkasban,
  • Hányás vagy émelygés,
  • Véres széklet vagy hányás.

Ebben a videóban azt illusztrálták, hogy mi történik egy gombelemmel a nyelőcsőben. Jól látszik, hogy a fém borítás rövid idő alatt bomlani kezd, súlyos károkat okozva a körülötte lévő szövetekben. 

@birthbeat ⚠️ Every day in Australia there is at least one child who needs to go to hospital because of button battery ingestion. Choose Christmas gifts for kids wisely! #mumtips #mumtok #parentsoftiktok #parenttips #buttonbattery #childfirstaid #childsafety ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

 

Különösen fontos az azonnali orvosi segítség, ha éles tárgyat, elemet, mágneseket vagy nagyobb méretű tárgyat nyelt le a gyermek.

Minél kisebb, annál nagyobb baj lehet

Az emésztőrendszerbe került idegentesteket a szervezet nyálkával veszi körbe, ezért csak ritkán okoznak sérülést. Gond nélkül végighaladnak, a belek perisztaltikus mozgása ugyanis segíti a béltartalmat a megfelelő haladásban. Így ha a családnak szerencséje van, akkor a lenyelt tárgy koppan a wc-csészében. A légutakba került idegentest azonnali, heves köhögést, fulladást vált ki, a reflexek megpróbálják „eltávolítani" a beszippantott apró tárgyat. Mivel kívülről nem lehet megállapítani, hogy milyen és mekkora tárggyal van dolgunk, mindenképpen érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A légutakból ugyanis bronchoscop segítségével könnyen eltávolíthatóak az idegentestek. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.