Szemklinika a levegőben: Cindy Crawford és Daniel Craig is állt már a műtőjében

repülő Cindy Crawford szem
Tudtad, hogy speciális szemkórház működik egy utasszállító repülőgépen? A szemkórház országról-országra repül, nem csak szegény országok szembetegeit gyógyítják a fedélzeten, hanem orvosokat is oktatnak, akik később hazatérve saját betegeiket gyógyítják az ott megszerzett tudás segítségével.

Varázslatos történet:  Az Orbis nem más, mint egy teljesen felszerelt, speciálisan átalakított utasszállító repülőgép, amely a világ legeldugottabb helyeire juttatja el a szemorvosi ellátást. A fedélzeten szakorvosok, ápolók és technikusok dolgoznak, akiknek célja, hogy a repülő szemkórház emberek millióinak adja vissza a látásukat, és oktatással segítsék a helyi orvosokat, hogy fenntartható megoldást nyújtsanak a szemészeti problémákra. A projekt mellé ráadásul olyan sztárok álltak támogatóként, mint Cindy Crawfrod és Daniel Craig.

szemkórház a repülőn
Szemkórház a repülőn: Daniel Craig a fedélzeten Forrás: Orbis

Szemkórház a repülőn: első osztály helyett szuper műtő

Az Orbis alapítványa 1982-ben indult, amikor Dr. David Paton amerikai szemorvos úgy döntött, hogy valóra váltja ambiciózus álmát: egy repülő szemkórházat hoz létre, amely a világ legszegényebb és legelmaradottabb területeire is képes eljutni. Dr. Paton célja az volt, hogy ne csak a betegeket kezeljék, hanem a helyi egészségügyi szakembereket is képezzék, hogy ők is el tudják végezni a szükséges műtéteket és kezeléseket a projekt távozása után.

szemkórház
Szemkórház a repülőn: az utastér helyére műtő került Forrás: Orbis

 

Az első Orbis-repülőgép egy átalakított DC-8-as volt, amelyet később egy DC-10 váltott fel, ma pedig egy MD-10 típusú repülőgép szolgálja az Orbis programot. Az évek során a technológia fejlődésével a repülőgép felszereltsége is egyre korszerűbbé vált, a legmodernebb orvosi eszközöket használják, hogy a betegek a lehető legjobb ellátást kapják.

Világszerte több mint 2,2 milliárd ember szenved valamilyen látásproblémától, és közülük legalább 1 milliárd ember olyan betegségben, amely megelőzhető vagy gyógyítható lenne. 

Az Orbis repülőgépe nem egy átlagos kórház. A gépet több szekcióra osztották fel, hogy megfeleljen a különböző egészségügyi és oktatási céloknak. Van benne vizsgáló és kezelőszoba, ahol a betegeket diagnosztizálják, egy teljesen felszerelt műtő, ahol a legkomplexebb szemműtéteket is el tudják végezni, valamint egy oktatási központ, ahol helyi orvosok és ápolók követhetik élőben a műtéteket, és konzultálhatnak az Orbis szakértőivel. A műtéteket élőben közvetítik a gép oktatási részlegébe, sőt, gyakran az interneten keresztül is lehet követni a beavatkozásokat, így egyfajta távoktatást is meg tudnak valósítani. Az Orbis programjához sztárok is csatlakoztak, Cindy Crawford még egy műtéten is részt vett, hogy lássa, hogyan dolgoznak az orvosok. 

Cindy Crawford és a lánya is támogatja a programot Forrás: Orbis

Az Orbis küldetése

Az Orbis repülő szemkórháza számos helyszínre repült már el: Afrika, Ázsia, Latin-Amerika és Kelet-Európa elmaradottabb régióiba, ahol több ezer ember kapott szemészeti kezelést és műtétet. Az elmúlt évtizedek során az Orbis program több millió ember látását mentette meg, és több tízezer orvost, ápolót és technikust képzett ki világszerte. Az Orbis repülő szemkórháza egyedülálló példa arra, hogy az orvostudomány és a technológia hogyan hozhat létre innovatív megoldásokat a globális egészségügyi problémák kezelésére. A projekt által megmentett látás és a továbbképzett szakemberek világszerte javítják az emberek életminőségét, és hosszú távú, fenntartható változásokat hoznak a szemészeti ellátásban.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.