Harry bizalmasa elárulta, pontosan miért nem tér vissza a herceg Nagy-Britanniába

Prince Harry attends Invictus Games Service at St Paul's Cathedral in London
AFP -
zsarolás nagy-britannia Meghan Markle brit királyi család Harry herceg
Harry herceg barátja cáfolja azokat az állításokat, amelyek szerint a herceg "zsarolja" apját a családja biztonsága miatt, és elárulta a valódi okot, amiért Harry nem tér vissza hazájába.

A sussexi herceg jogi csatározása a brit kormánnyal már régóta tart. Harry megtámadta a belügyminisztérium 2020. februárjában hozott döntését, miszerint Károly király kisebbik fia és annak családja már nem kap magas fokú védelmet, amikor visszatér az Egyesült Királyságba, mert kilépett a királyi család  kötelékéből.

Harry herceg, zsarolás
Harry herceg zsarolja az édesapját
Forrás: AFP

Egy Károly királyhoz közel álló forrás korábban azt állította, hogy Harry érzelmi zsarolást alkalmaz: azzal nyomasztja az uralkodót, hogy használnia kellene a befolyását, hogy királyi családtagoknak járó biztonsági szolgáltatást kapjanak az Egyesült Királyságban — különben nem fogja újra látni az unokáit, Archie herceget és Lilibet hercegnőt.

Harry elvesztette a biztonságával kapcsolatos ügyet a bíróságon, és most érzelmi zsarolással próbálja elérni, amit akar. Cinikusan azzal fenyegetőzik, hogy Archie és Lilibet soha többé nem találkozhatnak a nagyapjukkal, ha a király nem áll mellé a kormánnyal szemben. Az az elképzelés, hogy a biztonsági erők hagyják, hogy a sussexieket és gyermekeiket brit földön megtámadja egy savval dobálózó vagy késsel hadonászó őrült, abszurd, és ezt Harry is tudja. Ezt csak nyomásgyakorlásra használja, hogy visszatartsa a gyerekeit a nagyapjuktól, és ez több mint megvetendő. Károlyt súlyos rákbetegséggel kezelik, így még ha találna is rá időt, nem repülhet csak úgy egy pillanat alatt Los Angelesbe, ahogy Harry képes a másik irányba.

Harry szeretné, ha a gyerekei megismernék a hazáját

Ezt a feltételezést Harry egyik közeli barátja most cáfolta, és elárulta a valódi okát annak, miért nem utazik Harry Angliába. Azt mondta, hogy a hercegre irányuló "neonáci és szélsőséges" fenyegetések nagyon is valósak, és hogy az egyik fő oka annak, hogy ragaszkodik a rendőrségi biztonsághoz az Egyesült Királyságban, az azért van, mert szeretné, ha a gyermekei megismerhetnék a hazáját. A forrás szerint Harry azt is vállalná, hogy fedezi a biztonsági szolgálat költségeit, hogy egy esetleges utazás során ez ne a brit adófizetőkre háruljon.

Harry februárban elvesztette a belügyminisztérium elleni pert, és a legfelsőbb bíróság bírája, Sir Peter Lane megállapította, hogy nem történt törvénytelenség a biztonságának felülvizsgálatára vonatkozó döntés meghozatalakor. Hozzátette: „Az ítélet nem volt ésszerűtlen, nem rontotta eljárási tisztességtelenség."

Áprilisban Harry fellebbezését is elutasították, és kötelezték a jogi költségek 90 százalékának megfizetésére.

Közben egy másik bennfentes azt mondta: „Amikor Harryt kirúgták Frogmore Cottage-ból, az egyik mondata az volt, hogy Károly soha többé nem fogja látni a gyerekeket. Ezzel pedig most a nyilvánosság elé állt."

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.