8 dolog, amit taníts meg a gyerekednek, ha egyedül kezd iskolába járni

Gyerek, egyedül, iskolába, közlekedés.
Shutterstock - Shutterstock
iskola tömegközlekedik szabály egyedül gyerek
Utazás közben számtalan veszély leselkedhet a gyermekekre, ezért néhány dolgot érdemes megtanítani nekik, mielőtt egyedül útra kelnek az iskolába.

Minden gyerek életében eljön az a pont, amikor már egyedül szeretne iskolába járni. Az, hogy erre a körülmények mikor alkalmasak, illetve mikor áll készen rá a kicsi, változó. Azonban van néhány fontos dolog, amit előtte mindenképpen meg kell tanulnia.

Gyerek, egyedül, iskolába, közlekedés.
Néhány fontos szabályt tisztázni kell, mielőtt egy gyerek egyedül kezd iskolába járni.
Forrás: Shutterstock

Egyedül az iskolába: ezeket mindenképp tudnia kell a gyereknek

Fontos adatok

Tanítsuk meg gyermekünknek a pontos lakcímét, szülei nevét, esetleg munkahelyét. Fontos, hogy fel tudja pontosan mondani legalább két családtagja telefonszámát, így akár egy barátja mobiljáról is tud jelentkezni, ha a telefonja lemerül vagy esetleg elveszett.

Közlekedjen okosan

Ismételjük át vele az alapvető közlekedési szabályokat, például, hogyan lehet biztonságosan átkelni az úton, ez alapján az átkelőnél, az úttest szélén állva inkább várja meg, amíg minden oldalról megállnak az autók, és csak ezután lépjen le a járdáról.

Tegyünk egy próbát

Mielőtt gyermekünk egyedül kezd közlekedni, többször járjuk végig az útvonalat ugyanabban a napszakban, amikor ő is közlekedni fog. Az első napokban pár lépéssel lemaradva menjünk utána, de hagyjuk, hogy egyedül közlekedjen, és lehetőleg ne szóljunk bele a döntéseibe.

Ne térjen le az útról

Reggel az iskolába és tanítás után mindig ugyanazon a betanított útvonalon menjen haza. Így tudjuk, merre keressük, ha késik, vagy valami gond van. Ne menjen elhagyatottabb kis utcákba, még akkor sem, ha osztálytársai arra mennek. Érdemes nekünk, szülőknek olyan útvonalat választani, ahol kamerák figyelik az utcákat.

Ismerje jól a menetrendet

Nyomtassuk ki a közlekedési eszközök menetrendjét, és tanítsuk meg rá, hogyan kell eligazodni rajta. Tegyük olyan helyre, amit mindig magánál hord, például a pénztárcájába és mentsük le a telefonjára is.

Váratlan helyzetek

Bármikor előfordulhat, hogy útépítés vagy más közlekedési helyzet miatt módosul a járatok közlekedési rendje. Mutassuk meg neki az alternatív útvonalakat, járjuk körbe azokat a megállókat, ahol rendkívüli esetben pótlóbusz közlekedhet.

Busz után nem futunk

Soha ne fusson a járművek után, és ne próbáljon az utolsó pillanatban felugrani rájuk, hiszen semmi nem olyan sürgős, hogy baleset érje. Ha nem sikerült leszállnia időben, inkább utazzon egy megállóval tovább. Ha nem fért fel a járműre, inkább várja meg a következőt még akkor is, ha elkésik.

Tilos a fülhallgató

Hívjuk fel rá a figyelmét, hogy közlekedés közben járdán vagy gyalogátkelőhelyen, illetve tömegközlekedési eszközök megállóiban ne használja mobiltelefonját vagy zenelejátszóját, mert ez veszélyesen eltereli a figyelmét.

Ha baj lenne...

Fontos felkészülni egy rosszabb forgatókönyvre is, hogy baj esetén a gyerek és a szülő is a lehető legjobban tudjon reagálni.

  1. Egyeztessünk a napirendről
    Reggelente, indulás előtt egyeztessünk arról, hogy milyen programok vannak iskola után, és hány órára várhatjuk haza. Ragaszkodjunk hozzá, hogy mindig hívjon fel telefonon vagy üzenjen, ha beért az iskolába és amikor elindult, és megérkezett valahova. Így ha késik, vagy szem elől tévesztjük, könnyen a nyomára bukkanhatunk.
  2. Támadás céltáblájává válik
    Lehetőleg a közlekedési eszköz vezetője közelében üljön és olyan szerelvényre szálljon, ahol többen utaznak. Vigyázzon értékeire, pénzét, iratait, mobilját jól zárható helyen hagyja, és ha nem szükséges, ne vegye elő, hiszen a drága holmik miatt könnyen lopás áldozatává válhat.
  3. Magabiztosan meneküljön
    Kerülje el azokat az embereket, akik gyanúsan, furcsán vagy szokatlan módon viselkednek. Ha az utcán megszólítja egy idegen, ne álljon szóba vele, ne fogadjon el tőle semmit, ne menjen el ismeretlennel sehova, ne szálljon be a kocsijába. Gyors lépésekkel, határozottan meneküljön. Ha megtámadják, kiabáljon hangosan segítségért, fusson el minél gyorsabban, minél messzebbre, emberek irányába.
  4. Ha fél az utcán
    Ha gyermekünk út közben bizonytalanul érzi magát vagy fél, akkor hívjon fel valakit, akivel beszélgethet, amíg hazaér. Ha segítségre van szüksége, bátran szólítson meg egy egyenruhás rendőrt, vagy kérjen segítséget egy felnőttől, elsősorban édesanyától, aki kisgyerekkel van, esetleg menjen be egy üzletbe, és szóljon az eladónak.
  5. Segítség egy gombnyomással
    Közösen állítsuk be a gyorshívás funkcióba a szülők számát és az általános segélykérő telefonszámot, a 112-t, és tanítsuk meg neki, hogy baj esetén hogyan kell segítséget kérni telefonon. Mutassuk meg neki a környéken lévő utcai telefonfülkéket, segélyhívó oszlopokat, mellyel vészhelyzetben egy gombnyomással azonnal elérhető a segélyhívószám.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.