A szülői hűtlenség hatása: így mutatkozik meg a gyerek viselkedésében, ha megcsalod a párod

Depressed,Sad,Teenage,Girl,Sitting,And,Hugging,Her,Knees,,Looking
Shutterstock/Copyright (c) 2024 fast-stock/Shutterstock. No use without permission. - fast-stock
hűtlenség szülő család megcsalás gyerek
A szülők párkapcsolata bizonyos ponton túl nem tartozik a gyerekekre, nem véletlenül próbálják titkolni a csemeték előtt a gondjaikat. A gyerekek azonban minden változást megéreznek, akkor is, ha nem tudják, konkrétan mi okozza a feszültséget.

A szülői hűtlenség, vagyis amikor egyik szülő megcsalja a másikat, esetleg mindketten megcsalják egymást, jelentős hatással lehet a család dinamikájára és a gyerekek mentális jólétére. A legtöbb szülő igyekszik eltitkolni a gyerekei elől, ha a házasságban, párkapcsolatban nincs minden rendben, viszont a gyerekek annál sokkal érzékenyebbek, hogy ne éreznék meg a felnőttek viselkedése és a családi légkör változásait. A szülők hűtlensége számos rövid és hosszabb távú reakciót válthat ki a gyerekből. Lássuk, milyen hatással lehet a szülői megcsalás a gyerekre!

gyerek, szomorú
A szülői hűtlenség hatással van a gyerekre is
Forrás: Shutterstock

1. Csökken a gyerek biztonságérzete és a szüleibe vetett bizalma

A gyereknek a szülők jelentik a bizalmat és a stabilitást. Ha a szülők között feszült a hangulat, nyilvánvalóan titkaik vannak egymás és a gyerekeik előtt, azt a gyerek megérzi, és emiatt csökken a biztonságérzete. Ha a csemete kineszeli a szülői hűtlenséget, az könnyen megingatja a beléjük vetett bizalmát, és felmerülhet benne, hogy a család nem képes biztosítani számára a biztonságot és a szeretetet.

2. Önértékelési problémák alakulhatnak ki a gyerekben

A gyermekek hajlamosak magukat okolni a szülők közötti konfliktusokért. Ha az egyik szülő megcsalja a másikat, a gyerek azt érezheti, hogy ő nem volt elég jó, miatta alakultak ki a gondok, ő a felelős, hogy az egyik szülője elárulta a másikat. Ez önértékelési problémákhoz vezethet, amelyek a gyerek iskolai teljesítményében és társas kapcsolataiban is megmutatkozhat.

3. A gyerek érzelmi és pszichés stressznek van kitéve

A megcsalás miatt kialakult családi konfliktusok és érzelmi feszültség komoly stresszforrás a gyermeknek, az állandó feszültség, viták és veszekedések szorongáshoz vezethetnek, sőt, akár depresszió vagy valamilyen viselkedési zavar is jelentkezhet. A gyerekek nehezen dolgozzák fel szüleik egymás iránti hűtlenségét és annak következményeit, nem elég érettek ahhoz, hogy megértsék és kezeljék, amit emiatt éreznek.

4. Különböző érzelmi reakciókat válthat ki a gyerekből a hűtlenség

A gyermekek sokféleképpen reagálhatnak a szülői hűtlenségre. Van, aki az elkerülést választja, úgy tesz, mintha minden rendben lenne, és van, aki nyíltan felvállalja az érzéseit, a dühöt és szomorúságát, amit a szülei kapcsolatával, annak megromlásával és a megcsalással szemben érez.

5. A gyerek magáévá teszi a szülői kapcsolati mintákat

A szülők viselkedése és kapcsolati mintái jelentős hatással vannak a gyerek későbbi párkapcsolataira. Ha a gyerek tapasztalja, hogy a szülők hűtlenek egymáshoz, az a saját kapcsolati mintáira és értékrendjére is hatással lesz. Elköteleződési problémái alakulhatnak ki, vagy éppen ellenkezőleg, minden áron benne akar maradni egy rosszul működő kapcsolatban is. 

6. A gyerek két tűz közé kerül

A szülői hűtlenség fokozhatja a családon belüli konfliktusokat, a gyerekek azt érezhetik, hogy két tűz között vannak, hogy azt várják tőlük, hogy foglaljanak állást, válasszanak oldalt, és ez további pszichológiai terhet róhat rájuk.

Hogyan kezeljük a megcsalás okozta helyzetet?

Fontos a nyílt kommunikáció, a gyermeknek tudnia kell a kialakult családi helyzetről, de ennek úgy kell történnie, hogy azzal további terhet ne tegyünk utódunk vállaira. A családterápia és egy pszichológus segítsége jól jöhet a gyermekek érzelmi egyensúlyának helyreállításában. A szülőknek is fontos dolgozniuk a kapcsolatukon, hogy a családi légkör minél előbb stabilizálódjon, és biztosítsák a gyermekek számára a szükséges szeretetet és támogatást.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.