Grillezni nem is mindig egészséges? - Ismerd meg a két leggyakoribb veszélyforrást

Forrás: Thinkstock -
betegség daganatos megbetegedés grillezés vírusok gyomor-bélrendszeri fertőzések baktériumok család gasztronómia egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár egyik legkedveltebb programja a kerti grillparti. Ám sokan nem tudják, hogy a grillezés nem csak a szabad tűz miatt veszélyes, számos egészségügyi problémát is felvet a parázson vagy nyílt lángon sütögetés hagyománya.

Elizabeth Murray dietetikus, a Georgia Regents University számára a grillezésről készített tanulmányában elsősorban a húsok vagy zöldségek elkészítésének módjában látja az alapvető veszélyt, pedig emellett az alapanyagok tárolása, előkészítése, pácolása is rizikófaktor az emberi szervezet számára. Vagyis bélfertőzéssel vagy daganatos megbetegedésekkel fizethetsz a „jó hangulatért”, valamint a nyáron lazábban értelmezett konyhatechnológiai eljárásokért.

Forrás: Thinkstock

A Medipress cikke szerint, amely szó szerint idézi a grillezéssel foglalkozó kutatás vezetőjének szavait, két fő területen érhető tetten a probléma: az egyik közvetlen hatású - ilyen a gyomorrontás, bélfertőzések -, a másik azonban hosszú távon hat, és rendkívül veszélyes lehet.
„Amikor grillezünk, két fő veszélyt kell elkerülnünk: a rákkeltő anyagokat és az ételmérgezést. Az előbbi az égett húsok, az utóbbi a félig vagy egészen nyers húsok esetében kerülhet képbe” – állítja tanulmányában a szakember.

A tanulmány szerint az égett húsokon található égéstermék (a korom) mellett a magas hőmérséklet is veszélyes, mert a legfrissebb kutatások szerint a 200 fok fölött sütött húsban nagy eséllyel szabadulnak fel rákkeltő anyagok. Elizabeth Murray szerint a jól átsült vörös húsokat fogyasztó emberek gyakrabban szenvednek daganatos megbetegedésekben, mint azok, akik mellőzik a grillezett vörös húsokat.

Zöldségek grillen?

Bár a tanulmány a grillezett húsokra vonatkozott, és nem a zöldségekre, arra azért rámutat, hogy a daganatos megbetegedések elkerülésének egyik leghatékonyabb módja, ha elegendő antioxidánst viszünk be a szervezetbe, ennek elsőrendű forrása pedig a friss gyümölcs és zöldség. Vagyis ha szeretnél egy erős védelmi vonalat kiépíteni a daganatos betegségek előtt, akkor a zöldségeket ne grillezve, hanem saláta formájában vidd be a szervezetedbe.

Forrás: Thinkstock

Hívatlan vendégek a grillpartin: E. coli baktérium és szalmonella

Az élelmiszerek kezelésének módja is rendkívül fontos, ha grillezésről van. Sokszor az okoz problémát, hogy az egyébként megfelelő módon előkészített, pácolt húsok túl korán kerülnek a grillrács mellé, vagy éppen az utolsó pár szelet hús túl sokáig várakozott hűtőn kívül a rekkenő hőségben, de ennek valamiért nincs tudatában a vendéglátó. A 30-35 fokos melegben tárolt húson azonban akár egy óra alatt fertőző baktériumok százezrei szaporodhatnak el, súlyos gyomorfertőzést okozva a „vendégeknek”.

Amíg a túlsütött, vagy túl magas hőmérsékleten sütött húsok daganatos veszélyeket rejtenek, a nem megfelelő ideig hőkezelt húsok a szalmonella és az E. coli baktérium miatt lehetnek veszélyesek. Ha tehát grillezést tervezel, legyél tisztában azzal, hogy bizonyos húsfajtáknál mennyi időre van szükség az ideális hőkezelésre - ezt a szelet vastagsága is befolyásolhatja.

A tárolás sem teljesen egyértelmű mindenki számára. Gyakran a nyers húsokat a hűtő olyan rekeszében tartják, amelyben a zöldségféléket, tojást is tárolják, vagy a pácolt húsokat rejtő tálat nem fedik le (mert az már nem annyira fontos). Esetleg a sütésre szánt hússzeletekhez mosatlan kézzel (két tollaslabdameccs között) nyúlnak, mintha a nyár felülírhatná azokat az egészségügyi szabályokat, amelyeket egyéb esetben - a konyhában - szigorúan betart a vendéglátó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.