Dió
A dió jelentős mennyiségű káliumot, foszfort és kalciumot tartalmaz. De található benne az élettani folyamatok szempontjából elengedhetetlen cink, réz, mangán, magnézium, nátrium, vas és szelén is. Vitamintartalma is ünnepi: magas A-vitamin, B1- és B6-vitamin, C-vitamin, E-vitamin és K-vitamin-tartalommal bír, és nagy mennyiségű ómega-3 zsírsavat tartalmaz, így hatékonyan erősíti immunrendszerünket.
Mandula
A gazdagság jelképének is számító mandula rendkívül fontos energia- és tápanyagforrás. Telítetlen zsírsav tartalma révén szerepe van a megfelelő koleszterinszint megőrzésében. Olaja, akár a mediterrán konyha más olajai is, jelentős a keringési és szívbetegségek megelőzésében. Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően a szépség megőrzésében is fontos termés. Erősíti, karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, és védelmet nyújt a szabadgyökök romboló hatásával szemben.
A lisztérzékenyek mannája a mandula, hiszen lisztje tökéletesen helyettesíti a gabonalisztet és ráadásul nagyon gazdag aromákkal kényezteti a betegeket. Vitamintartalma is csillagszórós: egy sor B-vitamin-komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de nem hiányzik belőle a folsav sem, így a mandula a sejtekben zajló jótékony folyamatokat is elősegíti.
Mogyoró
A karácsonyi kultúra egyik legkedveltebb termésében, a mogyoróban számos fontos vitamin található. Kifejezetten gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, valamint nagy mennyiségű káliumot és kalciumot tartalmaz. Nem titok, hogy a B-vitaminok elengedhetetlenek az idegrendszer működése szempontjából. Az E-vitamin és a C-vitamin hatékony antioxidáns, az E-vitamin kedvező hatásait meg alig lehet felsorolni.
Szerepe van az immunrendszer erősítésében, és jelentőséggel bír a rák, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A mogyoró azonban erősen allergizáló hatású is, így fogyasztását csak azoknak ajánljuk, akik bírják a mogyoróban található fehérjéket.
Gesztenye
A gesztenye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E-vitamint. Fontos tudni, hogy a belőle készített gesztenyemassza vagy -püré is nagy mértékben őrzi meg ezt a fantasztikus vitamint, így a gesztenyepüré fogyasztása karácsonykor nemcsak lehetséges, de egyenesen ajánlott. E mellett a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok is nagy mennyiségben megtalálhatók: ezek a B1-vitamin (tiamin), a B2-vitamin (riboflavin), valamint a B6-vitamin (piridoxin). Bár kevésbé közismert, azért meg kell említeni, hogy a gesztenye C-vitamin-tartalma is számottevő - legalább olyan magas, mintha málnát vagy ribiszkét lakomáznánk.
Mák
A mák sem maradhat ki az ünnepi felsorolásból. Annál inkább se, mert remek kalciumforrás: 10 dekagramm mákban 968 milligram kalcium található. A kalcium pedig elengedhetetlen a csont- és a fogképzésben, az idegrendszer és a szív működésében, valamint szerepe van a vérképzésben is. Még többet ebben a cikkben olvashatsz róla.
A mák olajában ideális mennyiségű foszfor található, nem véletlenül, a foszfor segíti a hatékony kalciumfelszívódást. A mák tartalmaz még káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt, valamint az élettani működésekhez elengedhetetlen E-vitamint, de a legtöbb B-vitamin (B1-, B2-, B3-, B6-vitamin) is megtalálható benne.
A mák vastartalma legendás, olaja pedig segíti a csontok egészségét és lassítja az öregedési folyamatokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.