Arra, hogy hogyan védhetjük a bőrünket, hogyan védekezhetünk a meghűléssel szemben, már számos tippet adtunk, de nagyon fontos, hogy a megfelelő táplálkozást se hanyagoljuk el. Van néhány csapda, melybe észrevétlenül sétálunk bele, nem is sejtve, hogy milyen károkat okozunk.
Az egyik ilyen Magyarország elhelyezkedéséből adódik. Mérsékelt éghajlatunk miatt kevesebb friss zöldség és gyümölcs kerül ebben az időszakban az asztalra, de néhány befőtt és savanyúság átsegíthet minket ezeken a napokon. Ma már a boltok polcai roskadoznak a hasonló termékektől, melyek között számos minőségit is találhatunk, de a legbiztosabb, ha szétnézünk a vidéki gazdaságokban, hátha akad eladó házi finomság, melyről biztosan tudhatjuk, hogy hibátlan alapanyagokból készült. Ha mégis zöldséget vásárolunk ezekben a hónapokban, akkor alaposan vizsgáljuk meg a pultról leemelt paradicsomot vagy paprikát. Nem mindegy ugyanis, hogy ezek honnan származnak. Ha a származási hely túl messze van, akkor valószínűleg a minőség is megkérdőjelezhető. Ezek a termékek gyakran kényszerérettek, így rendkívül gyenge a tápanyagértékük.
A gyengébb vitamintartalmú és „kétes” eredetű friss zöldségeket, gyümölcsöket sokszor helyettesítjük kész termékekkel, konzervekkel. Ezeknél viszont az a csapda, hogy a tartósítószerek segítségével ugyan valóban sokáig megőrzi eredeti minőségét, ám az ezekhez felhasznált „vegyszerek” nem minden esetben tesznek jót a szervezetnek, vagy túl magas a cukor- és sótartalmuk. A szervezetünk pedig hosszú távon megsínyli ezt és előbb-utóbb egészségügyi panaszok jelentkeznek.
Óvakodjunk a gabonaféléktől és a tejtől
Már maga a kérdés is furcsa lehet, hiszen mindkét élelmiszer az ősi táplálkozási kultúránk része. A túlzott gabonafogyasztás (és ebbe nemcsak a péksütemények taroznak, de a szénhidrátdús, csokis, cukros müzlifélék is) gyengítik a szervezet ellenálóképességét. Ráadásul egy feltételezés szerint a gabonanemesítések következtében a WGA lektin és a glutén koncentrációja is nagymértékben megnövekedett a növényekben. Mindkét fehérje beleavatkozik a bélflóra megfelelő működésébe és így csökkenti a tápanyagok megfelelő felszívódását. Ennek következtében is gyengülhet az immunrendszer és ez súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Ez egy újabb csapda, amibe a túlzott gabonafogyasztás csalhat minket. Enni tehát továbbra is szabad, de ügyeljünk a bevitt mennyiségre.
Igaz ez a tejtermékekre is, amelyekről szóltak már hideget-meleget. A lényeg, hogy bár a szervezetnek igenis szüksége van megfelelő mennyiségű fehérjére és kalciumra, a magas zsírtartalmú tejtermékek rossza hatással van a szív- és érrendszerre, hízásra hajlamosítanak és gyengítik az immunrendszert. Kell tehát az a minimum egy pohár tej, de ha már lehet választani, akkor minden esetben a zsírszegény és cukormentes tejet és tejtermékeket válasszuk.
A kulcsszó: változatosan!
A változatosság nemcsak gyönyörködtet, de egészséges működésre is serkenti a szervezetet, az emésztést. A magas rosttartalmú tápanyagok nem engedik ellustulni a gyomrot, a fehérjék felizzítják az izomrendszert, a megfelelő mennyiségű és minőségű cukor energetizál és jó hatással van az agyműködésre, a vitaminok pedig védelmi páncélt építenek, erősítik az immunrendszert. Vagyis az imént felsorolt tápanyagok közül nem kell elhagyni semmit, de arra nagy gondot kell fordítani, hogy mindenből a megfelelő mennyiséget és a lehető legjobb minőséget kell bevinni a szervezetbe.
Nem árt az sem, ha akár újévi fogadalom kapcsán táplálkozási napló írásába fogunk, mert a napló ha másban nem is segít, tudatosabbá tehet minket az étkezéseink során, így tervszerűbbé, egészségesebbé válhat a mindennapi betevő.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.