Az egészséges étkezés nemcsak a fejlődő kis szervezetekre van hatással, de a gyermekek gondolkodására, és környezetére is kihat.
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a megújult közétkeztetés körüli változásokról, díjakról beszélt:
„Éppen most fogadtunk el egy olyan rendelkezést, amely szerint 2016 januárjától bővítjük az ingyenes közétkeztetésben részt vevők körét. Míg a jelenlegi helyzetben a gyermekek több, mint ötven százaléka étkezik ingyenesen, a jövőben az óvodás és bölcsődés gyerekek kétharmada számára lesz elérhető a térítésmentes étkezés. Mindezek mellett a jelenleg is fennálló kedvezményezetti kört továbbra is fenntartjuk, és bővítjük, tehát 2015 januárjától az új, egészségesebb menza a gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára továbbra is ingyenes marad, az iskolákban a nagycsaládosok ötven százalékos kedvezménye sem változik – kivéve 2016-tól, amikor a tervek szerint száz százalékos kedvezmény jár majd számukra. Az újfajta ételek elkészítése nem kell, hogy áremelkedéssel járjon, de erről már az önkormányzatok és a közétkeztetők döntenek. Tapasztalataink azt mutatják, hogy amennyiben a cégek helyi termelőktől szerzik be az alapanyagokat, akkor nem feltétlenül kerül majd többe ugyanaz az adag, ám minőségi étel. ”
Lassan járj, tovább érsz
A kedvezményesen étkezők körének bővítése szorosan összefügg a jó minőségű és megfelelő mennyiségű étel nyújtásával, amelynek minden gyermek tányérján ott a helye – de nem mindegy, hogy mikor és hogyan.
„A közétkeztetési rendelet előírásait ugyan januártól be kell tartani, de szigorú szankciókat csak szeptembertől szabunk majd, pontosan azért, mert mint minden változásnál, itt is a fokozatosság segíti az előrehaladást. Időre van tehát szükség ahhoz, hogy a gyerekek étkezése minden szempontból a lehető legjobb legyen. A legfontosabb azonban az, hogy meleg ételhez, és megfelelő energiabevitelhez jussanak a gyerekek – ami a szükségesnél ne legyen se több, se kevesebb.”
A gyermek visszahat a családra
Az új közétkeztetés bevezetéséhez szükség van a családok szülők, pedagógusok támogatására, szoros együttműködésére.
„Nem kell tartani attól, hogy az évtizedeken át megszokott bukta helyett a gyerekek majd búzacsírát kapnak egyik napról a másikra a tányérjukra, de szép fokozatosan új élelmiszereket is bevezetünk, miközben megőrizzük a hagyományos magyar konyha ízvilágát. Természetesen a közétkeztetőket nem hagyjuk magukra, minta receptekkel, komoly felkészítő kampánnyal segítjük őket az átállásban. A mintamenza program segítségével igyekszünk megmutatni, hogy az egészséges étel lehet szép és finom is. Ha a gyermek otthon is megkapja ezt a megerősítést, ha a szülők és a pedagógusok részéről is érzi a támogatást, akkor elérhetjük, hogy egészségesebben fejlődjenek. Bízom abban hogy az újfajta közétkeztetés a családra is vissza tud hatni, és akár a gyermekek mutathatják meg, hogy kevesebb sózással, cukrozással is finomakat ehetünk.”
A Life.hu az elmúlt időszakban több alkalommal is foglalkozott a közétkeztetés kérdésével. Az Országos Egészségfejlesztő Intézet munkatársai, többek között Fekete Krisztina dietetikus segítségével járta körbe a témát. Videócikk készült arról, hogy "Mi kerül a tányérra?", de írtunk arról is, hogy 2015-től gyökeresen változik meg a közétkeztetés a gyermekeket ellátó intézményekben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.