Míg egyesek szerint maga az egészség forrása, ráadásul pasztörizálatlan változata sokkal krémesebb, sűrűbb és édesebb, mások szerint éppen az ellenkezője igaz a nyers tejre.
Az Amerikai Járványügyi Központ a napokban közölte: amennyiben nem megfelelően pasztörizálták a tejet, akkor akár a saját egészségünket is kockára tehetjük vele.
Szalmonellát, liszteriózist, E. coli fertőzést és a tuberkolózist is kaphatunk tőle.
A nyers tej pártolói szerint azonban sokkal könnyebben emészti meg az emberi szervezet a hőkezeletlen, nem homogenizált tejet, ráadásul ezt a változatát még a laktózérzékenyek is kortyolgathatják. Mindezeken túl jó az asztma, a szénanátha és az ekcéma ellen.
Van benne valami: egy 2011-es svájci kutatás szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen ittak nyers tejet, 41 %-kal kevesebb eséllyel szenvedtek szénanáthától, mint azok, akik a pasztörizált változatát fogyasztották.
Más kutatások szerint azoknak a gyerekeknek alapból sokkal ellenállóbb az immunrendszere, akik farmon, vidéken nevelkedtek, mint városi társaiknak. Az Amerikai Járványügyi Központ szerint túlértékelik a pasztörizálatlan tejet: "Egészségügyi tekintetben nem jár több előnnyel a nyers tej fogyasztása, mint a pasztörizálatlan változatának ivása, amelyben nincsenek betegségeket okozó baktériumok" - állítják.
Adjunk tejet a gyereknek?
A gyerekek tejfogyasztásának kérdésében nemcsak az anyukák, hanem még a szakértők sem értenek egyet: van, aki már a hathónapos babának is adja, de nem ritka az olyan anyuka sem, aki négyéves gyermekét is kíméli. Vajon kinek van igaza? A Life.hu ITT járt utána.Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.