Az Indiana Egyetem szakemberei dr. William Eiler vezetésével 35 nem vegetáriánus, nem dohányzó, egészséges testsúlyú nőt kísértek figyelemmel, akikbe egyik alkalommal intravénásan alkoholt fecskendeztek be, másik alkalommal pedig placebót, majd mindkét esetben megkínálták őket étellel, ahol választhattak, hogy tésztát esznek-e olasz húsos szósszal vagy marhahúst nokedlivel.
A kutatók azt találták, hogy amikor alkohol volt a vérükben, általában jóval többet ettek az alanyok, mint amikor nem. Amint arról dr. Eiler beszámolt, az alkohol megnöveli az agy érzékenységét bizonyos ízek irányába, ezért van az, hogy a szervezet többet kíván fogyasztani belőlük. Alkoholfogyasztás után a hipotalamusz erősebb aktivitást mutatott az ételek illata, mint más szagok iránt, ami szintén az étvágy fokozását eredményezte. Nem véletlenül szokás tehát az étkezések előtti aperitifek kínálása.
A kutatók szerint a vizsgálat eredményei azért is nagyon fontosak, mert a legtöbb ember jóval többet eszik, mint amennyi kalóriára valójában szüksége volna, és ez a mostani kutatás világosan rámutat ennek a jelenségnek az egyik okára. A vizsgálat további részleteiről az Obesity című lapban olvashatnak az érdeklődők.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.