A japánok rendkívül sok gabonát, halat és szójababból készült terméket fogyasztanak, ám zsírban igen szegény az étrendjük. Hogy kiderítsék, a magas gabonafogyasztás mellett hogyan nem híznak el Japán lakosai, a szakemberek 80 000 személyt kísértek figyelemmel 15 éven át.
Az egyik fontos dolog, ami kiderült róluk, hogy minőségi ételeket fogyasztanak, a gabona mellett zsírt szinte alig esznek, ráadásul nagyon aktívak: egy felmérés szerint több mint 7000 lépést tesznek meg egy nap.
Egy korábbi kutatás szerint Japánban 100 000 emberre 34 száz éven felüli személy jut, míg ez az arány például Nagy-Britanniában csupán 100 000-ből öt. Itt a legalacsonyabb a szívbetegség és az agyérgörcs előfordulása, és 40 százalékkal alacsonyabb a daganatos betegségek gyakorisága, mint más országokban.
A kutatók szerint a japánokat éppen az védi meg az elhízástól, hogy szénhidrátból is a jó fajtát fogyasztják, emellett zsírt alig esznek, viszont nagyon sok tengeri állatot fogyasztanak, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok. A japánok a feldolgozott élelmiszereknek sem hívei, ellenben rengeteg szezonális zöldséget fogyasztanak, sok zöld teát isznak, és sokkal kisebb adagokat esznek, mint a nyugati országok lakói.
A kutatást vezető Kuratani Kajo szerint
a szokásos táplálkozási piramis a japánoknál inkább egy fordított háromszög, amelynek a tetején a fizikai aktivitás és a vízfogyasztás áll, alatta a gabonából készült ételek, az alatt a zöldségek, majd a hal- és húsételek, végül a gyümölcsök és a tejtermékek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.