Hazánkban elsősorban a sonkatök és a szürke héjú nagydobosi sütőtök ismert. A mi kedvencünk az utóbbi, aminek kevésbé szálas a húsa, sokkal inkább krémes állagú. Élettani hatásaik viszont hasonlóak. Mindkettőnek magas a rost- és a víztartalma, így laktató, miközben kevés kalóriát tartalmaz. Jót tesz az anyagcserének, segíti a fogyást.
Egyébként nemcsak a húsát, a magját is érdemes megsütni és elfogyasztani, mert ez is gazdag vitaminban és esszenciális olajban, ami segíti az A-vitamin felszívódását. A megtisztított magokat fűszerekkel is megszórhatod a sütéshez, és akár a sütőtökből készült krémleves tetejére szórhatjuk. A sütőtököt az édesburgonyához hasonlóan édességekhez is használhatjuk.
A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat tartalmaz. Nagyjából 10 dkg sütőtök már fedezi a napi szükséges A-vitamin-bevitelt, ami a szemek és az immunrendszer egészségét is óvja. A B-vitaminok stabilizálják az idegrendszert és az emésztési folyamatokat. A C-vitamin pedig igazi antioxidáns. A sütőtök ásványi anyagokban is gazdag: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor is található benne. Foszfortartalma is igen magas. A sütőtök gyógyító, egészségmegőrző hatása segít a gyulladásos megbetegedések, a tüdő betegségei, a megfázásos tünetek, illetve asztma esetén.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.