A csonthéjas magvak fogyasztása javíthatja a sperma minőségét

Forrás: Shutterstock -
csonthéjasok meddőség minőség sperma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csonthéjas magvak rendszeres fogyasztása javíthatja a sperma minőségét - ezt állapította meg egy új kutatás, amelyről a BBC News számolt be szerdán.

A kutatás szerint azoknak a férfiaknak, akik 14 héten át naponta két maroknyi mandulát, mogyorót vagy diót fogyasztottak, javult spermájuk minősége és az ivarsejtjeik aktívabbak is lettek.

A kutatókat azért foglalkoztatta a kérdés, mivel a nyugati világban széles körben tapasztalható a férfiak spermiumszámának csökkenése, amit részben a levegő szennyezettségével, a dohányzással és a táplálkozással magyaráznak. Ugyanakkor egyre több bizonyíték utal arra, hogy az egészséges étrend javíthatja a termékenységet.

A csonthéjas magvak fogyasztása javíthatja a sperma minőségét Forrás: Shutterstock


Hét párból egynek nehézsége támad a gyermeknemzéssel, a terméketlenség ezeknek az eseteknek 40-50 százalékában a férfiaknak tulajdonítható. A kutatók a kísérletben résztvevő 119 egészséges, 18 és 35 év közötti férfit véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport napi étrendjéhez 60 gramm mandula-, mogyoró- és diókeveréket adtak. A másik csoport nem kapott ilyen kiegészítést az étrendjéhez. A kísérlet végén a tudósok azt tapasztalták, hogy a magvakat fogyasztó csoportban a spermiumszám 14 százalékkal nőtt, az ivarsejtek vitalitása 4 százalékkal, a mozgása 6 százalékkal jobb volt, a spermiumok mérete és alakja pedig 1 százalékkal javult. A szakemberek szerint a tanulmány és más kutatások is igazolják, hogy az omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és B-vitaminban gazdag étrend javítja a termékenységet. A magvak pedig ezek közül a tápanyagok közül is sokat tartalmaznak.

"Az irodalomban egyre gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy az egészséges életmódra történő váltás, egyebek mellett az egészséges étrend elősegítheti a fogamzást" - jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, Albert Salas-Huetos a spanyol Rovira i Virgili Egyetem tudósa. A kutatók azonban felhívták a figyelmet, hogy a kísérletben résztvevő férfiak egészségesek voltak és termékenyek is, az tehát nem világos, hogy a kutatás eredménye szélesebb népességre is igaz lehet-e, köztük a termékenységi problémákkal küzdő férfiakra.

Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológusa, aki nem vett részt a kutatásban rámutatott: elképzelhető, hogy a vizsgált férficsoport életvitelében más pozitív változtatás is volt, amit a tanulmány nem vett figyelembe.

Virginia Bolton, a londoni Guy's Kórház klinikai embriológus konzultánsa úgy vélte, a tanulmány eredményei "elméletileg érdekesek", azt azonban lehetetlen megállapítani, hogy a magvak fogyasztása mennyire növeli meg a fogamzás esélyeit. Hozzátette, hogy addig is, amíg a kérdés tisztázódik, a páciensek jól teszik, ha nem isznak alkoholt, leállnak a dohányzással és egészségesen táplálkoznak.
A tanulmány eredményeit a kutatók az Emberi Reprodukciós és Embriológiai Európai Társaság éves barcelonai konferenciáján ismertették.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.