Az indonéz Észak-Celebesz tartományban élő minahasa etnikai csoport tagjai az indiai curryhez hasonló fogásként fogyasztják a denevért. A paniki elkészítéséhez az egész állatot, beleértve a fejét és a szárnyait is felhasználják.
"A koronavírus nincs hatással az eladásokra"
- mondta Stenly Timbuleng, aki az Észak-Celebesz székhelyétől, Manadótól délre fekvő Tomohonban árul denevérhúst. Egy átlagos napon a férfi 50-60 példányt ad el, az ünnepi időszakokban ez a szám akár a 600-at is elérheti.
"A denevér a legkedveltebb fehérje az őslakosok körében, különösen Észak-Celebesz tartományban"
-mondta William W. Wongso indonéz étkezési szakértő, aki csaknem féltucat szakácskönyv szerzője, hozzátéve, hogy ő maga a denevérszárnyakat szereti a legjobban.
A denevér mirigyeit először eltávolítják a hónalj és a nyak területéről, hogy megszabaduljanak a kellemetlen szagtól.
Az állatot ezután meggrillezik vagy megpörkölik, hogy eltávolítsák a szőrt, majd felszeletelik és egy gyógyfüves, fűszeres, kókusztejes szószban megfőzik.
Egészségügyi szakemberek szerint a COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus eredeti hordozói denevérek lehettek, és a vírus feltehetőleg egy másik állatfajról került át az emberre.
A legfrissebb adatok szerint 1355-en haltak meg tavaly decembere óta a súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járványban, többségük Hupej tartományban, míg csaknem hatvanezer a kórban megfertőződöttek száma. Indonéziából egyelőre nem jelentettek megbetegedést, de a főváros, Jakarta denevérhúst is kínáló éttermeinek egy része levette étlapjáról a csemegét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.