Mivel, mikor és hol mérjünk lázat?
Bár már nem forgalmazzák, a magyar háztartások többségében még mindig a klasszikus, megbízható higanyos hőmérőt használják, és a legtöbben hónaljban mérik a testhőmérsékletüket. A mérés ideje 10 perc: fontos, hogy a hónaljat előtte szárazra kell törölni, és az is lényeges, hogy a 10 perc lejárta előtt ne nézegessük a hőmérőt, ugyanis annyi idő kell ahhoz, hogy a hónaljárok a test hőmérsékletét felvegye.
Tudni kell, hogy a szájban és a végbélben mért hőmérséklet általában 0,5 fokkal magasabb a hónaljban mértnél: itt 3-4 perc elég, hogy megtudjuk mennyi a hőmérsékletünk.
A digitális lázmérők praktikusak és gyorsak, azonban sok típusuknál érzékelhetők pontatlanságok, ha ilyet vásárolunk, tájékozódjunk a megbízhatóbb típusok felől. A folyadékkristályos mérőeszközökről is eltérőek a vélemények. Mivel elsősorban felületi hőmérsékletet képesek mérni, leginkább tájékoztató jellegű eredményt mutatnak. Az általánosan elfogadott álláspont szerint a legpontosabb eredményt adó lázmérők a fülhőmérők.
Tudtad? Napszakonként különböző lehet a testhőmérsékletünk
Testünk különböző részein eltérőek a normálisnak tekintett hőmérsékletek. Napszaki ingadozást is megfigyelhetünk, valamint a fogamzóképes nők testhőmérséklete a ciklusnak megfelelően is változik. Ha a testhőmérséklet változásáról a lehető legpontosabb információt szeretnénk megkapni, végezzük a mérést mindig ugyanott. Lázmérést reggel és délután-este ajánlatos végezni. A lázas betegségek nagy részében az esti hőmérsékletértékek magasabbak. A borzongás vagy hidegrázás a hőmérséklet emelkedésének a jele, ennek megszűntével általában magas lázat mérünk.
Normális testhőmérséklet, hőemelkedés, láz
Normál testhőmérsékletnek az alábbiak számítanak - hónaljban: 34,7-37,2 °C, végbélben: 36,6-37,5 °C, szájüregben: 35,5-37,5 °C, homlokon: 35,4-37,4 °C, fülben: 35,6-37,8 °C. Hőemelkedésről akkor beszélünk, ha a hónaljban mért hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 37,2 °C-ot. a szájban mért hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 37,5 °C-ot végbélben mért hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 38 °C-ot
Teendők mérés után
A higanyos hőmérőt a mérés után kb. 20 perccel lehet lerázni, előbb nem szabad, mert a higanyszál elszakadhat. Végbél-hőmérőzés után a hőmérőt természetesen fertőtleníteni kell.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.