Agyműködést támogató tápanyagok és ételek

Forrás: Shutterstock -
nyomelemek antioxidánsok agyműködés vitaminok egészség élelmiszerek ásványi anyagok ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberi agy maga a csoda, amely lehetővé teszi a gondolkodást, a látást, a hallást, a tapintást és a beszédet, de a szaglás és az ízlelés is agyi funkció, így nagyon fontos, hogy tökéletesen működjön, ehhez pedig vitaminokra, antioxidánsokra és ásványi anyagokra van szüksége.

Az agy a test irányítóközpontja, a központi idegrendszer része, amely fogadja, rendszerezi és tárolja a testet behálózó idegekből érkező információkat.

Agyunk megfelelő működését vitaminokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal támogathatjuk,

amelyeket nem csak étrend-kiegészítőkkel, de különféle élelmiszerek fogyasztásával is bevihetünk a szervezetbe.

Vitaminok és antioxidánsok


B-vitaminok
A B-vitaminok kiemelten fontosak az agynak, hatásukat csoportosan, egymással együttműködve fejtik ki. A B-vitamincsalád vízben oldódó, azaz a felesleg a vizelettel együtt távozik a szervezetből, ezért fontos, hogy naponta pótolni kell őket. Szerencsére változatos étkezéssel könnyen bevihetőek, ám mivel a szervezet működésében fontos szerepet töltenek be, így az enyhe B-vitamin hiány is tüneteket okozhat.
Természetes B-vitamin források: aszalt gyümölcsök, barna rizs, borsó, bab, diófélék, gabonapehely, karfiol, korpás kenyér, máj, sertéshús,tojás, tej, sajtok.

B-vitaminban gazdag ételek Forrás: Shutterstock


E-vitamin
Az E-vitamin zsírban oldódó, antioxidáns hatású vitamin, amely javítja a teljesítményt, a memóriakapacitást és az idegrendszer általános állapotát. Az E-vitamin

semlegesíti a sejtek szerkezetét károsító szabadgyököket,

s így hozzájárul az idegsejtek megfelelő működéséhez.
Természetes E-vitamin források: bab, borsó, édesburgonya, gabonacsírák, máj, mazsola, növényi olajok (napraforgó-, olíva-, tökmag-, kukoricaolaj), olajos magvak, tojás, zöld leveles növények (pl. spenót)

C-vitamin
A C-vitamin szintén antioxidáns, amely azonban az E-vitaminnal ellentétben, vízben oldódik, a vizelettel kiürül, így érdemes minden nap fogyasztani olyan élelmiszereket, amelyek tartalmazzák. Hő hatására lebomlik, ezért nyers élelmiszerekből juthatunk hozzá.
Természetes C-vitamin források: a legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmaz C-vitamint, de a csipkebogyónak, paprikának, fekete ribizlinek,petrezselyemnek, brokkolinak, epernek és a citrusféléknek kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma.

A citrusfélék remek C-vitamin források Forrás: Shutterstock

Ásványi anyagok


Cink
A cink az agyalapi mirigy optimális működéséhez elengedhetetlen nyomelem, hiánya következtében csökkenhet az agyban az idegi ingerületátvivők (neurotranszmitterek) termelődése valamint hangulatingadozást, ingerlékenységet, depressziót és étvágytalanságot okozhat.
Természetes cinkforrások: borsó, búzacsíra, búzakorpa, brazil dió, dió, csirkehús, csicseriborsó, garnélarák, kagylók, mogyoró, parmezán, szardínia, tojás, tej.

Kalcium
A kalcium szerepet játszik az idegek és izmok ingerületvezetésében, hiányával a kis ingerekre is hevesebb lesz a reakció, de memóriazavart és depressziót is okozhat.
Természetes kalciumforrások: a tejtermékeknek (tej, sajt, joghurt, túró) kiemelten magas a kalciumtartalmuk, de a szardínia-, lazac-, makrélakonzervek is jó források az apró, ehető csontok, szálkák miatt.

Kalciumban gazdag ételek Forrás: Shutterstock


Magnézium
A magnézium elengedhetetlen az idegrendszer sejtjeinek működéséhez, javítja a rövid- és hosszú távú memóriát, sőt nyugtató hatással is rendelkezik.
Természetes magnéziumforrások: alma, borsó, bab, citrom, füge, kakaó, mángold, olajos magvak, spenót.

Vas
A vas fontos szerepet tölt be a neurotranszmitterek (agyi ingerületátvivő anyagok) szintézisében, hiánya pedig összefüggésbe hozható a kisgyermekeknél előforduló koncentrációs, memória- és tanulási zavarokkal, valamint a kamaszoknál megfigyelhető hangulatingadozásokkal.
Természetes vasforrások: a felszívódást tekintve az állati eredetű élelmiszerekben található vas jobban felszívódik, ilyenek a különféle húsok, a máj és egyéb belsőségek, de tartalmaz vasat a borsó, bab, csicseriborsó, káposzta, lencse, spenót is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.