Az agy a test irányítóközpontja, a központi idegrendszer része, amely fogadja, rendszerezi és tárolja a testet behálózó idegekből érkező információkat.
Agyunk megfelelő működését vitaminokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal támogathatjuk,
amelyeket nem csak étrend-kiegészítőkkel, de különféle élelmiszerek fogyasztásával is bevihetünk a szervezetbe.
Vitaminok és antioxidánsok
B-vitaminok
A B-vitaminok kiemelten fontosak az agynak, hatásukat csoportosan, egymással együttműködve fejtik ki. A B-vitamincsalád vízben oldódó, azaz a felesleg a vizelettel együtt távozik a szervezetből, ezért fontos, hogy naponta pótolni kell őket. Szerencsére változatos étkezéssel könnyen bevihetőek, ám mivel a szervezet működésében fontos szerepet töltenek be, így az enyhe B-vitamin hiány is tüneteket okozhat.
Természetes B-vitamin források: aszalt gyümölcsök, barna rizs, borsó, bab, diófélék, gabonapehely, karfiol, korpás kenyér, máj, sertéshús,tojás, tej, sajtok.
E-vitamin
Az E-vitamin zsírban oldódó, antioxidáns hatású vitamin, amely javítja a teljesítményt, a memóriakapacitást és az idegrendszer általános állapotát. Az E-vitamin
semlegesíti a sejtek szerkezetét károsító szabadgyököket,
s így hozzájárul az idegsejtek megfelelő működéséhez.
Természetes E-vitamin források: bab, borsó, édesburgonya, gabonacsírák, máj, mazsola, növényi olajok (napraforgó-, olíva-, tökmag-, kukoricaolaj), olajos magvak, tojás, zöld leveles növények (pl. spenót)
C-vitamin
A C-vitamin szintén antioxidáns, amely azonban az E-vitaminnal ellentétben, vízben oldódik, a vizelettel kiürül, így érdemes minden nap fogyasztani olyan élelmiszereket, amelyek tartalmazzák. Hő hatására lebomlik, ezért nyers élelmiszerekből juthatunk hozzá.
Természetes C-vitamin források: a legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmaz C-vitamint, de a csipkebogyónak, paprikának, fekete ribizlinek,petrezselyemnek, brokkolinak, epernek és a citrusféléknek kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma.
Ásványi anyagok
Cink
A cink az agyalapi mirigy optimális működéséhez elengedhetetlen nyomelem, hiánya következtében csökkenhet az agyban az idegi ingerületátvivők (neurotranszmitterek) termelődése valamint hangulatingadozást, ingerlékenységet, depressziót és étvágytalanságot okozhat.
Természetes cinkforrások: borsó, búzacsíra, búzakorpa, brazil dió, dió, csirkehús, csicseriborsó, garnélarák, kagylók, mogyoró, parmezán, szardínia, tojás, tej.
Kalcium
A kalcium szerepet játszik az idegek és izmok ingerületvezetésében, hiányával a kis ingerekre is hevesebb lesz a reakció, de memóriazavart és depressziót is okozhat.
Természetes kalciumforrások: a tejtermékeknek (tej, sajt, joghurt, túró) kiemelten magas a kalciumtartalmuk, de a szardínia-, lazac-, makrélakonzervek is jó források az apró, ehető csontok, szálkák miatt.
Magnézium
A magnézium elengedhetetlen az idegrendszer sejtjeinek működéséhez, javítja a rövid- és hosszú távú memóriát, sőt nyugtató hatással is rendelkezik.
Természetes magnéziumforrások: alma, borsó, bab, citrom, füge, kakaó, mángold, olajos magvak, spenót.
Vas
A vas fontos szerepet tölt be a neurotranszmitterek (agyi ingerületátvivő anyagok) szintézisében, hiánya pedig összefüggésbe hozható a kisgyermekeknél előforduló koncentrációs, memória- és tanulási zavarokkal, valamint a kamaszoknál megfigyelhető hangulatingadozásokkal.
Természetes vasforrások: a felszívódást tekintve az állati eredetű élelmiszerekben található vas jobban felszívódik, ilyenek a különféle húsok, a máj és egyéb belsőségek, de tartalmaz vasat a borsó, bab, csicseriborsó, káposzta, lencse, spenót is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.