A haspuffadást a leggyakrabban a helytelen táplálkozási szokások számlájára írhatjuk, ám vannak egészséges, ám gázosodásra hajlamosító ételek is. A hüvelyesek, káposztafélék, karfiol, brokkoli, karalábé, kelbimbó, retek, zöldpaprika, hagyma, spárga, körte, aszalt szilva, durva kiőrlésű gabonakészítmények, szénsavas italok túlzott fogyasztása puffadást okoz, akárcsak az, ha valaki étkezés közben túl sok levegőt nyel, vagy az ételt nem rágja meg kellőképpen. A túl kevés folyadékfogyasztás és a rágózás is elősegíti ennek a kellemetlen tünetnek a megjelenését.
Betegség is állhat a háttérben
A renyhe bélmozgás, a kevés rost fogyasztása ugyancsak okozhatnak puffadást. A fokozott gázképződés utalhat allergiára, emésztőrendszeri érzékenységre, például laktózintoleranciára vagy lisztérzékenységre. Egyes emésztőrendszeri betegségek – fekélyek, daganat, bélgyulladás, epeürítési zavarok, hasnyálmirigy-elégtelenség, gyomorgyulladás, epekő, cukorbetegség – kísérő tüneteként vagy antibiotikum-kúra miatt felborult bélflóra-egyensúly következményeként is megjelenhet a puffadás.Nem mindig emésztési zavar áll a háttérben, gyakran a nők havi ciklusa alatt tapasztalható hormonális ingadozás okozza, amely fokozza a folyadék-visszatartást.
Kevesen tudják, de a stressz, a feszültség és az állandó idegeskedés megváltoztathatja az emésztést, fokozza a gázosodásra való hajlamot.
Akármi is legyen a kellemetlen tünetek hátterében, életmódváltással a legtöbb esetben javulást lehet elérni.
De mit is tegyünk, hogy ne érezzük magunkat úgy, mint egy felfújt lufi?
1. Szinte nincs olyan probléma, amire ne lenne gyógyír a mozgás. Így van ez a puffadásnál is, ugyanis a rendszeres sport jó hatással van az emésztésre, és a menzesz alatti vizesedést is enyhíti.
2. Ha eszel, csak arra figyelj, ne beszélj közben és ne kapkodj, ne falj. A rágót pedig jobb elfelejteni.
3. A rostok is megoldhatják a problémát, napi 30-50 grammot kellene fogyasztanod belőle. Ezek megnöveli a gyomor és béltraktus tartalmát és így az étel gyorsabban áthalad a testeden.
4. A folyadékfogyasztás fontosságát se felejtsd, ugyanis ha kevés vizet iszol, a rostok a gázképző baktériumok elszaporodását segítik elő a belekben, ami puffadást okoz.
5. Segíthetnek a probiotikumok, akár táplálékkiegészítő, akár természetes élelmiszerek formájában. A az élőflórás joghurtok és a savanyúkáposzta (és általában a fermentált zöldségek) jó hatással lehetnek.
6. Kevesen tudják, hogy az édesítőszerek is okozhatnak haspuffadást. A cukor helyett fogyasztott mesterséges édesítőszerek, mint a szorbit és az aszpartám komolyan növelik a bélgázképződést.
7. Számos gyógynövény létezik, amelyek a segítségedre lehetnek. Puffadás és gáztúltengés esetére kiváló az édeskömény, de a borsmenta és a kamilla is megszüntetheti a panaszokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.