A csipkebogyó tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom és ezen kívül még magnézium, vas, kalcium, gyümölcssav, nyomokban karotin és B1-B2-vitamin is megtalálható benne.
A csipkebogyó húsának jótékony hatását már az Ókorban felismerték, főként sorvadásos betegek ellen alkalmazták. A Bibliában is fontos szerepet játszott, Mózes elhivatásának jelképe volt.
Leginkább teaként hasznosítjuk, de készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, befőttet, likőrt, akár pálinkát is. A leszedése roppant egyszerű, utána mindenképpen meg kell szárítani a magokat és néhány nap elteltével már főzni is lehet. Ahhoz, hogy a hatóanyagok teljesen kioldódjanak ajánlott a főzetet egy éjszakán keresztül ázni hagyni, aztán fogyasztani.
Most elárulunk öt nyomos érvet, ami miatt elengedhetetlen a csipkebogyó gyakori fogyasztása.
1. Védi és támogatja az immunrendszert
A csipkebogyó egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy magas a C-vitamin koncentrációja. A C-vitamin pedig serkenti az immunrendszer működését, stimulálja a fehérvérsejtek képződését, amelyek megakadályozzák, hogy a testet megtámadja fertőzés vagy bármilyen betegség. Továbbá csökkenti a meghűléses betegségek, többek között a nátha tüneteit.
2. Gazdag antioxidánsokban
A szervezet elengedhetetlen vegyületei közé tartoznak az antioxidánsok, amelyek megkötik azokat a szabadgyököket, amelyek segítik a súlyos betegségek kialakulását. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a daganatos, illetve a szív-és érrendszeri betegségek. A csipkebogyó segít ezektől megvédeni a szervezet, antioxidáns tartalma a friss bogyóknak a legnagyobb.
3. Influenza ellen kiváló orvosság
A csipkebogyó, amellett, hogy immunerősítő és segít felvenni a harcot a különféle betegségekkel szemben, az influenzás időszakban kiváló orvosságként szolgál. A csipkebogyóval készült gyógytea rendszeres fogyasztásával könnyen felépülhetünk a vírus okozta tünetekből, rossz közérzetből. Segít enyhíti a láz tüneteit, kellő energiát biztosít, így nem hagyja, hogy legyengüljünk és ágynak essünk.
4. Lassítja a bőr öregedését
A csipkebogyó telítetlen zsírsavakban és A-vitaminban is gazdag, hatékonyan szembeszáll az apró ráncokkal. A csipkebogyóból nyert olaj serkenti a bőr kollagén termelését, csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, ezáltal lassítja a bőr öregedését. Az olaj hatékony napégés kezelésére, valamint a hegesedés nyomait is eltünteti. A legtöbb testápolóban megtalálható a csipkebogyó, mint alapanyag.
5. Jótékonyan hat az ízületekre
A csipkebogyó tea formában fogyasztva képes csökkenteni az ízületi fájdalmakat, valamint a gyulladásokkal összefüggő duzzanatokat is enyhíti. Az orvosok gyakran ajánlják a fogyasztását ízületi gyulladások gyógyszeres kezelése mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.