A Nanjingi Kínai Orvostudományi Egyetem gyógyszerésze, Hongzhi Qiao szerint az elvégzett patkánykísérletek alapján elképzelhető, hogy a citromban található nanorészecskék az emberekben is megakadályozhatják a vesekő kialakulását.
A citromsav már régóta ismert arról a jótékony hatásáról, hogy képes megkötni a veseköveket alkotó ásványi anyagokat, azonban mivel megmarja a fogzománcot, hosszú távon fogászati problémákat okozhat a citromlé fogyasztása. Emiatt fogott bele a kínai gyógyszerész és csapata olyan anyagok felkutatásába, melyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, de kevésbé ártalmasak.
A tudósok a kutatás során a ginzengben, a pitypangban és a grépfrútban is olyan nanorészecskéket találtak, melyek a citromlében is ott vannak. Ezek a részecskék lassítják a kőképződést, meggátolják a kristályok kialakulását, vélhetően úgy, hogy puhítják azokat és nem engedik összeállni egy nagyobb darabbá – írja az Index.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.