Legyen a húsvét 2025-ben is különleges! A Hot Cross Bun, vagy magyar nevén angol húsvéti zsemle tökéletes választás, ha valami újat és látványosat szeretnénk sütni az ünnepekre. A mazsolás-fahéjas, puha tésztából készült kis zsemlék vendégváró finomságként is biztos sikert aratnak.
A tésztához:
A kenéshez és a díszítéshez:
1. Az élesztőt morzsoljuk bele 100 ml meglangyosított tejbe, és adjunk hozzá a cukorból egy kávéskanállal. Hagyjuk felfutni.
2. A lisztet szórjuk egy keverőtálba. Tegyük bele a lágy zsiradékot, a tojást, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a sót, valamint a felfuttatott élesztőt. Kezdjük el összegyúrni, közben apránként csorgassuk hozzá a többi langyos tejet addig, amíg összeáll a tészta. Dagasszuk sima felületű tésztává, takarjuk le, majd hagyjuk a duplájára kelni.
3. Közben a mazsolát áztassuk 20 percre kevés forró víz és a rumaroma keverékébe. Szűrjük le, gyúrjuk a megkelt tésztához, majd újból takarjuk le, és hagyjuk ismét megkelni. Ezután gyúrjuk át, osszuk 10 egyenlő részre, és formázzunk mindből 1-1 zsemlét. (Formázás közben törekedjünk arra, hogy a mazsolák a bucik belsejébe kerüljenek.)
4. Ültessük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól pár cm távolságra, takarjuk le, és hagyjuk 15 percet kelni. A tojássárgáját verjük fel a tejjel, és kenjük meg vele a bucik tetejét, és hagyjuk száradni pár percet.
5. Közben a lisztet keverjük simára annyi vízzel, hogy egészen sűrű masszát kapjunk. Töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle keresztet minden zsemle tetejére.
6. Tegyük a zsemléket 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és 22-25 perc alatt süssük készre.
Tippek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.