Ez az illatos angol zsemle lesz a húsvéti kalács vetélytársa - RECEPT

húsvét húsvét 2025 recept zsemle
A húsvét 2025-ben egy különleges, angol péksüteményről szólhat, ha úgy döntesz, hogy kipróbálod a receptünket! Az illatos angol zsemle, a Hot Cross Buns lehet a hagyományos kalács vetélytársa, ami a következő években is biztosan veletek marad.

Legyen a húsvét 2025-ben is különleges! A Hot Cross Bun, vagy magyar nevén angol húsvéti zsemle tökéletes választás, ha valami újat és látványosat szeretnénk sütni az ünnepekre. A mazsolás-fahéjas, puha tésztából készült kis zsemlék vendégváró finomságként is biztos sikert aratnak. 

angol húsvéti zsemle, hot cross bun, húsvét 2025
A húsvét 2025-ben már nem a kalácsról szól: a Hot Cross Bun letaszítja a trónról
Forrás: Fanny magazin

A húsvét 2025-ben már nem a kalácsról szól: a Hot Cross Bun recepje

Elkészítési idő: 40 perc + kelesztési, sütési idő
Hozzávalók (10 darabhoz):

A tésztához:

  • ½ kocka friss élesztő
  • kb. 280 ml langyos tej
  • 50 g cukor
  • 500 g liszt
  • 50 g lágy vaj vagy margarin
  • 1 db tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • ½ biocitrom lereszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 nagy csipet só
  • 80 g mazsola
  • 1 kávéskanál rumaroma

A kenéshez és a díszítéshez:

1. Az élesztőt morzsoljuk bele 100 ml meglangyosított tejbe, és adjunk hozzá a cukorból egy kávéskanállal. Hagyjuk felfutni.
2. A lisztet szórjuk egy keverőtálba. Tegyük bele a lágy zsiradékot, a tojást, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a sót, valamint a felfuttatott élesztőt. Kezdjük el összegyúrni, közben apránként csorgassuk hozzá a többi langyos tejet addig, amíg összeáll a tészta. Dagasszuk sima felületű tésztává, takarjuk le, majd hagyjuk a duplájára kelni.
3. Közben a mazsolát áztassuk 20 percre kevés forró víz és a rumaroma keverékébe. Szűrjük le, gyúrjuk a megkelt tésztához, majd újból takarjuk le, és hagyjuk ismét megkelni. Ezután gyúrjuk át, osszuk 10 egyenlő részre, és formázzunk mindből 1-1 zsemlét. (Formázás közben törekedjünk arra, hogy a mazsolák a bucik belsejébe kerüljenek.)
4. Ültessük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól pár cm távolságra, takarjuk le, és hagyjuk 15 percet kelni. A tojássárgáját verjük fel a tejjel, és kenjük meg vele a bucik tetejét, és hagyjuk száradni pár percet.
5. Közben a lisztet keverjük simára annyi vízzel, hogy egészen sűrű masszát kapjunk. Töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle keresztet minden zsemle tetejére.
6. Tegyük a zsemléket 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és 22-25 perc alatt süssük készre.

Tippek: 

  • Aszalt áfonyát is választhatunk mazsola helyett.
  • Habzsák helyett egy levágott sarkú műanyag zacskót is használhatunk a díszítéshez.
A tormás-snidlinges tojáskrém remek kiegészítője a húsvéti sonka és kalács kombójánakMég nem tudod, mi legyen a húsvéti desszert? A túrós-ananászos kocka mindenki kedvence leszHamisítatlan húsvéti reggeli lehet a tojáskrémes-sonkás bundás kenyér

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.