Gondold meg kétszer, mit iszogatsz szépen lassan, szürcsölgetve egy munkanapon. Talán fel sem merül benned, hogy ártalmas lehet ez a szokásod, de a fogorvosok arra figyelmeztenek, hogy a fogaidra nézve nincs is ennél rosszabb, még a fogszuvasodást keltő édességek fogyasztása és egy-egy pohár szénsavas ital felhörpintése sem árt ennél jobban.
S hogy mi az oka?
"Az italokban lévő sav az a komponens, amely a legnagyobb pusztítást okozza a gyöngyházfehérjében" – mondta Dr. Dante Devoti New York-i fogorvos.
A szakember szerint szinte minden ital - így a szénsavas víz is - valamilyen mértékben savas.
"A fogzománc a legkeményebben mineralizált anyag a szervezetben, de a savnak, különösen a savas folyadékoknak hosszan tartó expozíciója a fogak demineralizálódását, erodálódását és érzékenyebbé válását okozhatja" - mondta a Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjának fogorvosa.
"Ha egy csésze kávét , teát , gyümölcslevet vagy más italt egy ültő helyében iszik meg, az is jobb a fogainak annál, mintha egész nap egy csészényit kortyolgatna" - tette hozzá a szakember.
Tehát, ha órákon át kortyolgatsz bármi mást, mint a szénsavmentes vizet, az nagyon rossz hatással van a fogaidra.
A szájban lévő nyál ugyan kimossa az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a savszintet, ám Dr. Devoti szerint a folyamat akár egy órát is igénybe vehet. Így, ha egész nap ugyanazt az italt kortyolgatod, a nyáladnak nem lesz ideje megemelni a szájüregi pH-t, így a fogak nem regenerálódnak és nem erősödnek meg. Minél tovább marad a sav a szájban, annál gyorsabban következik be a károsodás, és a tartósan alacsony (savas) pH olyan környezetet teremt, ahol fennáll a fogzománc feloldódásának veszélye.
Még rosszabb, ha cukrot, tejszínt vagy más ízesítőt adsz a kávéhoz vagy teához, amelyet órákon át szürcsölgetsz.
„A szóda lényegében egy cukros savas fürdő a fogak számára. A szénsavas italok pH-ja három és négy között van. A fogak elkezdenek lebomlani, ha a száj pH-ja 5,5 alá esik" - magyarázta a fogorvos, hozzátéve, hogy a szájban lévő káros baktériumok kölcsönhatásba lépnek a szódában lévő cukorral, és savvá alakítják azt, tovább csökkentve a pH-értéket "a fogak pusztulási ciklusát" idézik elő.
Ugyanez vonatkozik a cukormentes és diétás szénsavas italokra is. Bár cukortartalmuk nincs, ugyanolyan savasak, mint a nem diétás változataik - írja a The Sun.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.