Az Egyesült Államokban végzett legújabb kutatások szerint, ha öt bizonyos ételt beépítünk az étrendünkbe, akkor tovább élhetünk.
A kutatásban részt vett tudósok szerint
a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök, a nem keményítőtartalmú zöldségek, diófélék és telítetlen olajok fogyasztása csökkentheti a különféle betegségek kialakulását, és egy hosszú, egészséges életet eredményezhetnek.
A tanulmány szerzője, Linh Bui a Harvard Egyetemről azt mondta:
"Ezek az egészséges növényi alapú élelmiszerek fogyasztása segítheti a krónikus betegségek, például a szívbetegség ,a bélrák ,a cukorbetegség, a stroke kialakulásának esélyét."
A kutatók több mint 100 000 résztvevő étrendjét és egészségügyi eredményeit elemezték több mint három évtizeden keresztül. Azt találták, hogy azok, akik vegánbarátabb étrendet folytattak - a fent említett ételeket fogyasztották - 15 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg rák vagy szívbetegségben.
Ugyanebben a csoportban 20 százalékkal alacsonyabb volt a neurodegeneratív betegségek, például a demencia miatti halálozás, és 50 százalékkal alacsonyabb a légúti betegségek miatti halálozás kockázata.
Eközben azok, akik kevesebb növényi alapú élelmiszert, több húst és tojást fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel szenvedtek krónikus betegségekben.
A gyümölcsök és zöldségek a kiegyensúlyozott étrend részét képezik, és segíthetnek az egészség megőrzésében. Nemcsak jó vitamin- és ásványianyag-forrást tartalmaznak, beleértve a C-vitamint és a káliumot, hanem kiváló rostforrást is tartalmaznak – ami a beleket mozgatja.
A nem keményítőtartalmú zöldségek, mint például a spárga, a káposzta és a spenót, kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaznak keményítőtartalmú társaikhoz képest – de még mindig tele vannak tápanyagokkal.
Hasonlóképpen, a teljes kiőrlésű gabonák – például a barna rizs, a zabpehely és a teljes kiőrlésű kenyér – rengeteg rostot, vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot tartalmaznak.
Tanulmányok kimutatták, hogy a gabonafélék csökkenthetik a cukorbetegség, a szívbetegség és a magas vérnyomás kockázatát .
Az NHS szerint a diófélék, köztük a mandula, a dió és a pisztácia jó fehérjeforrás.
A telítetlen olajok, például az olívaolaj és az avokádó pedig jó zsírokat és egyéb tápanyagokat tartalmaznak, amelyek védő hatást biztosítanak a szívbetegségek és a cukorbetegség ellen - írja a The Sun.
Ezeket kevesen tudják: így lehet egyszerre egészségesen, fenntarthatóan és költséghatékonyan étkezni
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.