A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint, ha a vendéglátó egységek csökkentenék a borospoharak méretét, és ezzel együtt a legnagyobb kikérhető mennyiséget, akkor a vendégek sokkal kevesebb alkoholt fogyasztanának. A tudósok szerint ez pozitívan hatna az emberek egészségére, azonban azt nem vizsgálták, hogy a kikérhető bor mennyiségének csökkentése növelné-e más alkoholos italok fogyasztását.
A Plos Medicine című szaklapban közzétett kutatás megállapította, hogy a nagy borospoharak eltávolításával 8 százalékkal csökkent az eladott bor mennyisége. Figyelembe véve az olyan tényezőket, hogy a hét egyes napjain más az alkoholfogyasztás és a teljes bevétel, a nagy poharak eltávolítása után átlagosan 420 ml-rel kevesebb bort adtak el a naponta a vizsgált szórakozóhelyek. A kutatók vizsgálták azt is, mennyi bevételkiesést okozna a nagy poharak kivezetése, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy a lépés befolyásolta volna a nyereség összegét. Úgy gondolják, ez annak köszönhető, hogy drágábban adták a kisebb mennyiségeket.
Amikor a legnagyobb kikérhető mennyiség - a 2,5 dl - nem volt elérhető, akkor az emberek a kisebb adagok felé mozdultak el, ám így nem ittak annyit, mintha a legnagyobb mennyiséget kérték volna. Az emberek hajlamosak egységekben gondolkodni - ebben az esetben a poharak számában -, függetlenül az adagok méretétől. Lehet, hogy valaki úgy dönt, megiszik két pohár bort, de ha ezt kisebb pohárból fogyasztja, akkor kevesebbet iszik"
Ez a trükk otthon is működhet. Ha esténként szívesen elfogyasztunk egy pohár bort, azt tegyük kisebb pohárból, így máris tettünk valamit az egészségünkért.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.