A portfóliódiéta négy összetevőre összpontosít: szójafehérje, növényi szterolok, diófélék és oldható rostok. A megalkotója szerint ha többet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, jelentősen csökkenthetjük a koleszterin- szintünket, ezzel megvédve a szívünk egészségét.
A portfóliódiétát David J. A. Jenkins brit orvos alkotta meg. Eszerint nem kell mást tennünk, mint egyszerűen csak helyettesítsünk bizonyos élelmiszereket olyan összetevőkkel, amelyek bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet. Például a húst és a tejtermékeket szójafehérjével, tehát tofuval, tempeh-vel, szójatejjel és szójaalapú húspótlókkal helyettesíthetjük. A vaj használata helyett inkább a növényi szterolokkal dúsított margarint válasszuk. Fontos, hogy az étrendünknek tartalmaznia kell naponta legalább egy csésze diófélét, például diót, mandulát vagy pisztáciát.
Eberhardt Hajnal etikus dietetikus szerint van alapja a portfóliódiétának, ám bizonyos szempontokat érdemes figyelembe vennünk egy egészségesebb étrend irányába mutató diéta felé, ami egészséges szokások kialakítására ösztönöz.
– A koleszterin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Ebből épül fel az epesav, koleszterinalapúak a nemi hormonok, fény hatására egy koleszterinvázas anyagból szintetizálódik a D-vitamin, részt vesz a hormonok és a zsíroldékony vitaminok raktározásában, és – ami a legfontosabb – ebből épül fel az agyszövet, és az idegrostok körül a myelinhüvely, ami az idegrostokat védi. A hiányában a sejtfal rugalmatlanná válik, romlik a memória, fokozódik a demenciára, agresszivitásra, depresszióra való hajlam. A koleszterint a máj termeli, itt egy része átalakul epesavvá, aminek a feladata a szervezetünkbe jutó zsír bontása, beépülésének a segítése – magyarázta a szakember.
– A szív- és érrendszeri betegségek kapcsán komoly rizikófaktorrá nevezték ki, és a koleszterint hibáztatjuk az érfalakon kialakuló plakkok kialakulásáért. Azonban azt tudnunk kell, hogy ezek a plakkok elsősorban gyulladás hatására keletkeznek – figyelmeztetett a dietetikus.
– A portfóliódiéta alapja a szójafehérje, amelyben valamennyi esszenciális aminosav megtalálható. Ugyanakkor jó tudni, hogy visszafogja a pajzsmirigy működését. A szója az egyik leggénkezeltebb termék, így ha mégis mellette döntünk, akkor érdemes bio minőségűt választani – javasolta Eberhardt Hajnal.
– Ez a diéta szintén javasolja a margarinok fogyasztását, azonban egészségesebb, ha a margarinok helyett minimális mennyiségben vajat választunk. A leg- ideálisabb a tisztított vaj, más néven jászvaj vagy ghí. A növényi szerotolok képesek csökkenteni a koleszterinszintet, viszont csak minimálisan. A diófélék közül a paradió az egyik legjobb választás, de a kalóriatartalma is igen magas. A gyümölcsök közül a legfontosabbak a piros bogyósok, a magok közül a szezám, a fekete kömény és a tökmag rendkívül hasznos lehet, ahogy a magas omega 3-zsírtartalmú tenyésztett halak fogyasztásának is nagy jelentősége lehet a koleszterinszint csökkentésében. A magas rosttartalmú zöldségek és hüvelyesek fogyasztása péládul erősen javasolt minden diéta esetén, amíg a fűszerek közül a kurkuma lehet a legkiválóbb választás – sorolta a szakértő.
Ha koleszterincsökkentő gyógyszert szedünk, tudnunk kell, hogy ezeknek a tablettáknak a hatására sérülhet a koenzim Q10-nek az előállítása a szervezetben, tehát nagyon fontos, hogy ezt étrend-kiegészítő formájában pótoljuk - írja a hot! Beauty.
Reggeli: selyemtofuból készült rántotta, zöldségekkel, pirítóssal
Ebéd: rakott karfiol, szójatejföllel, növényi sajttal, barna rizzsel és pirított tofumorzsával
Uzsonna: banánkenyér, lenmagos puding
Vacsora: hummusz, pirítós magos kenyérből, paradicsom
Reggeli: mogyoróvajas-avokádós pirítós, egy csésze szójatejjel
Ebéd: grillezett halfilé, saláta friss bébispenóttal, uborkával, paradicsommal, csicseriborsóval
Uzsonna: lencsés muffin, körte, pár szem dió
Vacsora: tempeh (fermentált szójababból készült étel), brokkolival, barna rizzsel
Reggeli: egy éjszakán át növényi tejben beáztatott zabkorpa, friss áfonyával
Ebéd: sült sárgarépafasírt, paradicsomos-zabpelyhes edamame babbal
Uzsonna: piros bogyós gyümölcs, szójajoghurt, néhány szem makadámdió
Vacsora: hot dog vegetáriánus szójavirsliből
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.